11 meglepő dolog, ami énekléskor történik veled

Énekelni jó. Még akkor is ha kicsit hamiskás, vagy nem tudod a szöveget. Tudtad, hogy énekléstől kevésbé szorongsz? Ezért dudolászunk, amikor a félhomályos pincébe megyünk le. Itt van további 11 elképesztő előny, ami miatt megéri dalra fakadni.Énekléssel több barátod lesz

Az éneklés erősíti az immunrendszert

A Frankfurti Egyetem kutatói vérvizsgálattal teszteltek profi kórustagok vérösszetételét éneklés előtt és egy órás énekpróba után, ahol Mozart Rekviemjét dalolták. Az éneklő kórustagok vérében megemelkedett az Immunglobulin A nevű immunsejt, ami a gyulladások leküzdésében segít. A nem éneklő tagoknál nem volt ilyen változás.

Kiváló edzés

Idősek vagy sérültek esetében az éneklés csodás edzés lehet a tüdőnek és a keringési rendszernek is. Egészségesként is érdemes gyakorolnod, mert erősödik tőle a rekeszizmod, élénkül a keringésed, sőt az állóképességed is fejlődik tőle.

Jó hatással van a tartásodra

Ha megtanulod éneklés közben a helyes testtartást, ami általában egy álló-kiegyenesedett tartás, gyorsan szokásoddá is válhat. A mellkas erősödésével és tágulásával a vállaid és hátad kiegyenesedik.

Segít az alvásban

Több kutatás is kimutatta, hogy az énekléssel megerősödnek a hangképző szervek aminek az a nagyszerű hatása, hogy kevésbé fogsz horkolni. Ha te is horkolsz, itt az idő teljes gőzzel énekelni a fürdőkádban.

Az éneklés természetes depresszió űző

Az énekléssel endorfin szabadul fel a szervezetedben, ami a boldogságért és feldobottságért felelős hormon. A kutatók azt is kimutatták, hogy a fülben található apró szerv a zsákocska (sacculus), ami reagál az ének frekvenciájára és azonnali kellemes érzetet kelt, függetlenül attól, hogy hamis-e vagy sem (ez bizony nagyszerű hír azoknak, akik csak emiatt nem dudolásznak).

Csökkenti a stresszt

Ez a pincében éneklés esete. A szervezetünk csodásan van felépítve, az énekléssel csökkenteni lehet a vér stresszhormonjának, a kortizol szintjét. Aki pedig relaxált állapotban van, az nem tud szorongani.

Növeli az agy éberségét

Az énekléssel élénkül a keringési rendszer is, több oxigént juttatunk a sejtjeinkhez, aminek hatására nő a koncentráció és a memória hatékonysága is. Az Alzheimer Társaság még mozgalmat is indított „énekelj az agyadért” elnevezéssel.

Az éneklés növeli a barátaid számát

Akár kórustag vagy, akár csak a haverokkal karaoke-zol a kötődés köztetek nőni fog. Intimitásra mindenkinek szüksége van.

Nő tőle az önbizalmad

Kezdő énekesek számára a színpadra lépni sokszor nagyon félelmetes. De nincs annál jobb önbizalom turbósító, amikor egy jól sikerül előadás után learatod a babérokat és fogadod az elismeréseket. Időről időre könnyebb lesz, és még az előadási készségeid is fejlődnek.

Kiváló kommunikáció fejlesztő

A Guardian cikke szerint ha babáknak éneklünk, azzal előkészítjük az agyukat a nyelvre. Még akár beszédproblémákat is ki lehet vele küszöbölni, ha megfelelő időben történik. Ne fogd vissza magad, ha saját dalszövegeidről van szó! Írd meg őket és énekelj!

Másokat sokkal jobban értékelsz majd!

Néha nem egyszerű felmérni mennyire nehéz is valami, egészen addig míg ki nem próbálod magad is. Az éneklés számos kihívással jár és sokkal jobban fogod értékelni mások teljesítményét, ha már te is énekeltél.

Mi tart vissza? Itt az idő újra dalra fakadni! Oszd meg másokkal is hogy tudjanak az éneklés előnyeiről!