5 dolog, amit soha ne csinálj evés után!

Egy finom ebéd után óhatatlanul vonz bennünket az ágy, vagy a kanapé egy lustizós filmnézéssel. Azonban jobb ha tisztában vagyunk vele, hogy ez az egyik legrosszabb dolog, amit evés után tehetünk. Ilyen és ehhez hasonló apró rossz szokások egészségünk útjába állhatnak.Íme öt tipp, hogy mit nem érdemes közvetlenül evés után tenni!
1. Aludni
Közvetlenül evés után lefeküdni aludni, megterhelő a gyomornak. Egész éjjel dolgozik majd, ami kellemetlen érzéssel járhat, emellett a teli has hozzájárul a nem megfelelő alvási mintázat kialakulásához. Az Ioannia Egyetem Orvosi karának kutatása alátámasztotta, hogy azoka kik többet vártak az evés és a lefekvés között, csökkenteni tudták ezzel a sztrók veszélyét. A legjobb tehát, ha néhány órával lefekvés előtt már nem eszel!

2. Dohányozni
Sajnos néhány ember számára a dohányzás egy állandó jelenség. A dohányzás önmagában igen káros a tüdőre, de ha mégsem tudsz lemondani róla, legalább néhány órával evés után gyújts rá! Az ok a nikotik oxigénmegkötő tulajdonságában keresendő. Az oxigén pedig elengedhetetlenül fontos a megfelelő emésztéshez, hiszen nélküle sokkal több karcinogén anyag szívódik fel.
Egyes tanulmányok szerint evés után cigarettázni olyan, mintha egyszerre 10 szálat szívnál el.
A cigaretta egyúttal növeli a gyomor és tüdőrák kockázatát!

3. Fürödni
Amikor fürdünk, akkor a melegvíz hatására megnövekszik a végtagok (karok, lábak, nagy mozgatóizmok) vérellátása, ami csökkenti a megfelelő mennyiségű vér gyomorba áramlását. Ez csökkenti az emésztőrendszer hatékonyságát, ami gyomorfájdalmakhoz vezethet.

4. Gyümölcsöt enni
Ha azt gondolod, hogy gyümölcsöt enni a nap bármely szakaszában lehet, akkor sajnos el kell mondanunk az igazságot. A legjobb teljesen üres gyomorra enni a gyümölcsöt, hiszen így hasznosulnak leginkább belőle a hasznos tápanyagok. Ha közvetlenül evés után gyümölccsel fejezed be az étkezést, az a gyomorban marad, és a cukortartalom miatt erjedni kezd, ami puffadást, gyomorégést és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat.

5. Teát inni
Ha teát iszol evés után, akkor megakadályozod a megfelelő vas felszívódását. A tea csersav tartalma a megevett étel fehérjéhez és vasához kötődik, ami miatt a bélben már nem tud felszívódni. Az eredmény: 87%-os vas felszívódás csökkenés. A vashiány anémiához és a vörösvérsejtek eldeformálódásához vezetnek, aminek jele lehet, az extrém fáradtság, gyengeség, fakó arcből, mellkasfájdalom, szédülés, hideg kezek és lábak, töredező körmök és rossz étvágy.

Tartsd fejben ezt az öt dolgot, ha eszel, hiszen nagyon sokat számít az egészséged szempontjából! Hidd el, egy kis változtatással sokat tehetsz magadért!