5 kérdés amivel letesztelheted párkapcsolatod erősségét

Az orvosok stressz tesztet használnak a szív erősségének megállapítására. Ahogy növelik az elvárásokat a szív úgy kényszerül nagyobb munkára és úgy ver gyorsabban és erősebben. Így válik láthatóvá, ha valami nem működik megfelelően.Hasonlóan működne a szerelemmel is? Talán az ünnepek jelentenék a stressz tesztet?
Sok kapcsolat valódi tesztnek van alávetve a karácsonyi ünnepek során. A párok azon veszik észre magukat, hogy érzelmi elvárások mentén tárgyalnak egymással (“Karácsonykor anyáméknál leszünk, oké?), míg más esetben próbálják megtalálni a helyüket (pl: Imádni fogod a középiskolás osztálytársaimat!)
Egyesek virágoznak stressz alatt és felfedezik, milyen jól tudnak együttműködni, míg mások elkezdik megkérdőjelezni kapcsolatukat.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy vajon a ti kapcsolatotok jól működik e, akkor használd a következő 5 kérdést, hogy teszteld!

1. A kompromisszumok, amiket köttök, valóban kompromisszumok?

Nem is kérdéses, hogy párként elkerülhetetlen hogy döntéseket hozzatok. Hogyan nézzenek ki ezek a tárgyalások? Azok, akik tényleg tudnak kompromisszumot kötni figyelnek egymás igényeire, ahelyett hogy önmagukat helyeznék teljesen előtérbe. Ha jól tudtok kompromisszumot kötni, akkor az együtt jár pozitív érzésekkel, mint elégedettség és tisztelet.

2. Milyen jól illik a partnered a családodba?
A család és a párod közti pozitív kapcsolat építése nagyon fontos, főleg ha a kapcsolat házassághoz is vezethet. Ha a partnered jól kijön a szüleiddel ez a harmónia előrejelzi a házasság stabilitását és a kapcsolattal való elégedettséget.

3. Tehernek érzed, ha kifejezed a szükségleteidet?
Természetes, hogy vannak elvárásaid, a kérdés az, hogy a partnered hogyan válaszol rájuk. A kötődés elméletek szerint a romantikus kapcsolatokban a partnerek mint gondviselők is jelen vannak, akik alkalom adtán képesek a másikat támogatni nagylelkűen, elfogadóan és megértően. Ha a másik fél ezt nem érzékeli, akkor megszégyenülve, akár tehernek érezheti magát, ami az egészségtelen kapcsolatok egyik jellemzője.

4. A párod jól kijön a barátaiddal?
A párkapcsolat úgy tűnhet, hogy két ember dolga, de a baráti kapcsolatok nagy szerepet játszhatnak a sikeres párkapcsolatban. Nagyon sokat segít, ha a barátok is élvezik párod társaságát. Egy heteró kapcsolatban a nő barátai különösen fontos szerepet játszanak a kapcsolat alakulásában, és jó előrejelzői annak meddig tart majd a kapcsolat.

5. A stressz ellenére jól vagytok?
Ha a stresszes és elfoglalt időszak ellenére a párok továbbra is élvezik egymást, jó jelzője egy hosszú kapcsolatnak. Bár egy kapcsolat elköteleződést jelent, ugyanakkor kellemes időtöltést is. Ha olyan szokásokat találtok, ahol tudtok együtt nevetni, játszani és pihenni, csakis a kapcsolat előnyére válhat.

Bár az ünnepek hamar jönnek és el is mennek, számos hasznos dolgot tudtok tanulni a kapcsolatotokról. Ha túlélitek a nehéz időket, de sajnálat, megbántottság, csalódottság és egymás meg nem értése marad, akkor lehet, hogy itt az idő megvizsgálni tényleg jól csináljátok-e, netán ez az a kapcsolat, ami a legjobb neked. Az is lehet, hogy éppen azt fedezted fel, hogy partnered milyen könnyen illeszkedett bele a családodba, mennyire szimpatikus a barátaidnak és milyen nagylelkű volt az igényeidet illetően. Egy stresszhelyzet alkalmas lehet arra is, hogy boldogan vedd észre, mennyire erős és egészséges a kapcsolatotok, amire talán nem is gondoltál.