5 tipp, hogy száműzd az álmatlanságot az életedből

Vess véget az átvirrasztott éjszakáknak!Az álmatlanságnak lehet egyszeri kiváltó oka, és ha ez az ok megszűnik, akkor a nyugodt éjszakák is visszatérnek. De mi a helyzet akkor, ha folyamatosan ezzel a problémával küzdesz? Ilyen esetben lehet, hogy a napi rutinodat érdemes felülvizsgálni. Néhány apróbb módosítás segíthet a könnyebb elalvásban, hiszen nem csak a lefekvés előtti egy-két óra számít, hanem az is, amit egész nap teszel!

  1. Reggelente ébredj (és kelj) fel ugyanabban az időben. És nem csak munkanapokon, hanem mindennap! Tudjuk, hogy hívogató a hétvégi lustálkodás, de összezavarod vele a tested ritmusát.
  2. Ha már az összezavarásnál tartunk: a szundi. Tudjuk, hogy csábító lenyomni a szundit és „csak még öt percet” szundikálni. Az igazság az, hogy akkor teszed magaddal a legjobbat, ha első csörgésre ki kelsz az ágyból, ezzel tartod magad a napi ritmushoz.
  3. Figyelj oda a táplálkozásodra! Inkább reggel egyél szénhidrátokat és általában figyelj, hogy ne egyél túl keveset, vagy túl sokat. A kiegyensúlyozott táplálkozással elkerülheted, hogy rád törjön a szörnyű fáradtság érzése, vagy éppen túlságosan felpörögj, mikor nem kellene.
  4. Alakíts ki egy esti rutint! Olvass és/vagy relaxálj. Ezzel jelzed az agyadnak, hogy itt ideje az alvásra készülni.
  5. Feküdj le ugyanakkor mindig és lefekvés előtt 30 perccel már ne babrálj a telefonodon. A telefonok és tabletek fénye megzavarja a szervezeted és csak nehezebb lesz elaludni.