6 bevált tipp hogyan előzd meg a horkolást

Tudtad, hogy nemcsak egy zavaró szokásról van szó, hanem akár egészen súlyos egészség és kapcsolatkárosító jelenségről? A horkoláshoz azonban nem kell hozzászokni. Te is tehetsz ellene.Horkolás gyógymódja

Horkolás az éjszaka réme. Nemcsak annak, aki hallgatja, hanem annak is, aki teszi. Nézd meg mi az a 6 dolog, amit tehetsz ellene.

Csukd be a szád!

Az ember úgy lett „ tervezve”, hogy az orrán vegye a levegőt. Ha nyitott szájjal alszol, akkor a levegő nagyobb eséllyel rezegteti meg a lágy szájpadot, ami azért az ismerős horkolásért felelős, sőt a kellemetlen reggeli szájszag is a kiszáradt szájüregnek köszönhető. A jelenség egyik legegyszerűbb és leggyakoribb oka a nyitott szájjal történő alvás. A felnőttek közel 45%-a horkol időről időre, és közel 25%-a rendszeresen. Talán meglepő, de a gyerekek 10%-a is horkol, de míg ők legtöbbször kinövik, a felnőtteknél az idő múlásával csak rosszabb lesz. Már kapható horkolás elleni álltámasz, egy próbát megér, nem

Nyisd ki az orrod!

Minél szabadabbak az orrnyílásaid annál kisebb eséllyel fogsz szájon át lélegezni. Érdemes rendszeresen tengeri-sós vizes öblögetéssel szabad utat engedni a levegőnek és újra munkára bírni hasznos orrszőreinket. A szteroidos orrcseppek is segíthetnek, de vigyázz velük, nehogy hozzájuk szokj! A dohányzás és alkohol nagyban ront a horkolás-helyzeten. Ha nem tudod letenni a cigit, akkor legalább 4 órával elalvás előtt már ne gyújts rá! Csökkentsd az alkoholfogyasztásod heti kettőre. Vizsgáltasd meg az orrsövényedet és ha kell műttesd meg.

Le a kilókkal!

Egyre közismertebb, hogy a plusz kilók, különösen a nyakon lerakódottak nagyban hozzájárulnak a horkolás kialakulásához. A fogyás megoldás lehet, ha a fő ok a toka élhízása.

Ellenőriztesd az állkapcsod!

Az európai emberek között a leggyakoribb állkapocs deformáció, amikor az alsó állkapocs fejletlenebb és hátrébb helyezkedik el a felsőnél. Hivatalos nevén mandibularis retrognathia. Ha a harapásnyomodban az látszik, hogy az alsó fogsornyomod jelentősen hátrébb van a felsőnél, akkor látogass meg egy arcsebészt. Már vannak fogszabályzóhoz hasonló korrekciós eszközök és egyáltalán nem biztos, hogy a kés lesz az első, amit javasol.

Ne aludj háton. Kevesebb horkolás oldalt fekve

Fordulj oldalra!

Ha háton alvó vagy, sajnos van egy rossz hírünk. Oldalt fekvésben kevésbé horkolunk. Szerezz be egy speciális párnát oldal pózhoz. Régi de elavult trükk, hogy teniszlabdát varrsz a pizsamád hátára. Ez nemcsak hogy kényelmetlen, de kb. annyit ér, mint amikor a dühös partnered oldalba vág, éjjel annak reményében, hogy abbahagyod.

Egy vizsgálatot megér!

A horkolás hátterében egy súlyosabb egészségügyi állapot, az alvási apnoé is állhat, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a légutaid hosszú másodpercekre teljesen elzáródnak, ami oxigénhiányos állapotot eredményez. Egy nagy horkantással jut a tested újra levegőhöz a levegőhiány után. Ez pedig súlyos következményekkel jár: kialvatlanság, magas vérnyomás, memória romlás, nagyobb balesetveszély, sztrók, cukorbetegség, depresszió. Ha erre gyanakszol keress fel egy alvásklinikát, ahol ki tudnak vizsgálni.

Forrás: the Guardian