7 érdekesség a születési sorrendről – Vajon rád igaz?

Tényleg számít hányadiknak születtél? Lehet, hogy előnyödre válik a sorrend! 

Az első pszichológus, aki azt vallotta, hogy a születési sorrend igenis fontos meghatározója a személyiségnek Alfred Adler volt. Szerinte az első szülött természetét az a trónfosztás határozza meg, amit kisebb testvérei „elkövetnek” a másodszülöttek pedig kitaposott utat járhatnak de sokkal könnyebben is kényeztetik el őket. Természetesen mint minden ilyen megállapítás során figyelembe kell venni más tényezőket is, mint a nemet, a család méretét, szokásait, a szülők kapcsolatát. Mégis érdekes belegondolni, hogy milyen hatása van a születési sorrendnek. Itt van 7 érdekesség, ami téged is meglephet.

  1. Annak ellenére, hogy sokan a középső gyerekek sanyarú sorsát firtatják, a kutatások szerint a középső gyerekek empatikusabbak, függetlenebbek és határozottabbak tudnak lenni. Nem mellesleg Jennifer Lopez, Bill Gates, Anne Hathaway is középső gyerek.

  2. Az elsőszülöttek nagyobb valószínűséggel keresnek évi 100 ezer dollárral többet, mint testvérei.

  3. A kutatások szerint a legkisebb testvér jellemzői általában: manipulativ, másokat hibáztató, vonzó, figyeleméhes, társasági, jó értékesítő, korán érő, elkötelezett, érzelmes és szereti a meglepetéseket.

  4. A statisztikák szerint az első- és utolsó szülöttek többet járnak pszichoterápiába mint a középső szülött emberek.

  5. A középső szülöttek a leghűségesebb partnerek a többiekhez képest.

  6. Az elsőszülöttek hamarabb tanulnak meg beszélni, mint a többiek

  7. Mivel a legkisebbek inkább arra fókuszálnak, hogy mások mit tehetnek értük, nem túl rendezettek, azonban sokkal kreatívabbak és innovatívabbak a többieknél.

képek forrása: adoption.com // canva