8 mindennapi szokás, amitől szabadulj meg, amilyen gyorsan csak tudsz!

Veszélytelennek tűnő hétköznapi szokásaink akár kockázatosak is lehetnek. Érdemes egészségesebbre cserélni őket!Neked is az első dolgod reggel a konyhába vezet, hogy egy íncsiklandó kávéval ébreszd fel magad? Netán te sem tudod elképzelni a filmezést egy nagy adag vajas popcorn nélkül? Ha most helyeseltél a kérdésekre, akkor megnyugtatunk nem vagy vele egyedül. A közhiedelemmel ellentétben, miszerint kb. 21 nap kell ahhoz, hogy egy szokást megváltoztassunk a valóság egy kicsit bonyolultabb. Philippa Lally a londoni University College munkatársa egy kutatásban azt találta, hogy 66 nap szükséges ahhoz, hogy egy új szokáson már ne kelljen folyamatosan gondolkozni. Sajnos a tapasztalat az, hogy régi berögződések esetében ez még hosszabb idő lehet. De a következő összeállítás mindenképp azt igazolja, hogy sosem késő egészségesebb szokásokra váltani.

1.Ne tedd fel a lábad az autó műszerfalára!

Tudjuk, hogy a leglazább filmekben a főhősök is felpakolt lábakkal utaznak, de gondold végig mi történik egy baleset során. De ha nem is gondolunk a legrosszabbra, elég csak a fékezést venni. Ilyen esetben az első dolog ami történik veled, hogy a saját arcodat térdeled meg. Nemcsak a fogaid de az állkapcsod is bánhatja, arról nem is beszélve, hogy mindkettő nagyon fájdalmas, lassú és költséges gyógyulás lesz.

Utazz inkább letett lábbal és biztonsági övvel!

2.Ne akaszd fel a vizes törölköződ fogasra és ne tartsd a zuhanyfüggönyt egy oldalon!

Azt mindannyian tanultuk fizikából, hogy minél nagyobb felülete van valaminek, annál gyorsabban szárad. Ez nincs másképp a fürdőszobában sem. A vizesen egy ponton felakasztott törülközők nem tudnak megfelelően száradni, a nedves környezetben pedig vígan szaporodni kezdenek a baktériumok, amiket a következő fürdés után a saját testedre kensz. Nagyszerűen hangzik, igaz? Éppen ezért fürdés után húzd be a függönyt, hogy teljes felülete száradhasson, a törülközőket pedig hajtás nélkül terítsd ki!

3.Ne igyál kávét éhgyomorra!

Sok százezer ember van a világon, akinek az első útja a konyhába vezet egy finom kávéért, de sajnos az a rossz hír, hogy nem túl egészséges szokás ez. Az ok, amiért érdemes másképp csinálni, az az, hogy az éhgyomorra ivott fekete gyomorégést és emésztési problémákat tud okozni. Hosszútávon azok gyomrát is megviseli, akiknek ebben a pillanatban minden rendben az emésztésével. Ezért előbb érdemes reggelizni és aztán élvezni a világ egyik legfinomabb italát.

4.Ne egyél popcornt!

Ha te sem tudod a mozit elképzelni popcorn nélkül, akkor ez bizony kemény hír lehet a számodra, de sajnos az igazság az, hogy a fogorvosok szerint a pattogatott kukorica apró részeit, nagyon nehéz kitakarítani a fogak közül hétköznapi fogápolás módszereivel. Ezen felül a mozikban kapható csemege túl sok zsírt tartalmaz, ami szintén nem tesz jót a vonalaknak. Persze egyszer-egyszer ez is belefér.

5.Ne hagyj a kocsiban vizes palackot!

Legalábbis ne az ülésen vagy ülés alatt. Ez főleg nyáron jelenthet veszélyt, mert az ülésen hagyott víz a palackban lencseként gyűjti össze a sugarakat, ami könnyen tüzet okozhat az autóban. Az ülés alatt hagyott palack viszont vezetéskor jelenthet veszélyt, ugyanis egy fékezéskor könnyedén a pedál alá gurulhat, ami akár balesethez is vezethet. Ha te sem akarsz azon furcsa esetek közé tartozni, akik autójában víz okozta a tüzet, akkor inkább ne hagyd elöl.

6.Ne nyomkodd a pattanásokat

Ugye már te is hallottad ezt az intelmet? Nem véletlen. Pattanások akkor keletkeznek, ha egy pórus faggyúval tömődik el, és elszaporodnak benne a baktériumok. A test a maga módján küzd, és immunsejteket küld a megoldásért. Ezért lesz piros a bőr a pattanás helyén. Ha szakszerűtlenül nyomod meg a pattanást, akkor a bőr felülete sérül, ami még nagyobb esélyt jelent a baciknak (főleg ha koszos volt a kezed), vagy az egészet visszanyomod a bőröd alá, ami csúnya gyulladást okozhat. Hagyd az egészet inkább kozmetikusra!

7.Ne fotózz mindent mindenhol!

A kutatások szerint aki szinte mindent lefotóz, az sokkal kevésbé éli át a pillanatot, mint aki csak élvezi azt, amit lát. A cél persze a fotóval az, hogy minél több dologra emlékezzünk. A helyzet viszont az, hogy ez pont fordítva lesz: hiába lesz meg a kép, nem fog olyan részletgazdag emlékhez kapcsolódni. Egy kutatásban múzeumban járókat vizsgáltak és azt találták, hogy azok akik nem fotóztak sokkal több mindenre emlékeztek, mint akik mindent meg akartak örökíteni maguknak.

8.Ne töltsd a telefonodat az ágyban!

A párna alatt töltött telefon vagy a töltőkábel túlhevülhet és akár tüzet is okozhat. Ez különösen veszélyes, ha te is az ágyban vagy. Annak ellenére, hogy már sokat fejlődtek az okostelefonok, mégis érdemes betartani a szabályt saját és környezeted védelme érdekében!

Forrás: brightside