A 3 legtutibb konyhai fűszer amit neked is termesztened kell!

A fűszernövények kiválóan alkalmasak számos egészségügyi probléma megelőzésére és kezelésére, mindezt természetes úton. Nem igényelnek nagy odafigyelést, így könnyűszerrel termeszthetők egy kis cserépben a konyha egyik világosabb felén.A fűszernövények kevesebb tápanyagot igényelnek, mint a zöldségek, ezért szinte bármelyik táptalaj alkalmas nevelésükre. A kész növényekből gyógyteát főzhetsz, vagy felhasználhatod őket főzés során. A legjobb bennük, hogy friss, színes illatos fűszerekhez juthatsz minden nap.

A következőkben bemutatjuk a kezdők konyhájának három legnagyobb befutóját.

Bazsalikom

Indiában “tulsiként” ismert, népszerű fűszernövényt az egész világon ismerik jótékony tulajdonságainak köszönhetően. Ha főzéshez használod, mindig a legvégén tedd az ételbe, mert fontos összetevői bomlanak le hő hatására.

Termesztése
Ültesd el a bazsalikom magokat, vagy palántát akár már az első fagy után, meleg évszakban. Ha virágozni kezd, azokat csippentsd le (amiket szintén salátákba használhatsz), hogy arra serketsd a növényt, hogy inkább leveleket hozzon. Másodvetésre kora nyáron kerülhet sor. Ha lakásban tartod, megfigyelheted, hogy praktikus légyriasztó hatása is van.

Ajánlott fajták
A genovai bazsalikom a legalkalmasabb főzéshez. Érdemes kertészetben megkérdezni a különböző fajták közti különbségeket, hogy számodra megfelelőt válaszd.

Koriander
A koriander egy igen illatos fűszer, melyet kiválóan lehet főzéshez használni, legyen szó erőteljesen fűszeres és kevésbé intenzív ízű ételekhez.

Termesztése
A koriander egy gyors növekedésű egynyári fajta, mely az évben kétszer is ültethető, tavasszal és késő nyáron. A legkönnyebben csíráztatható magról, de az átültetést rosszul viseli. Fűszerként az érett magokat fogyasztják, mely virágzás után szüretelhető a növényről. A barnára színeződött magok megfelelőek, melyeket leszedés után sötét hűvös helyen tároljunk!

Ajánlott fajták:

Santo fajta minden típusnál tovább él, Delfino fajtának pedig csipkézett levelei vannak.

Menta

A menta számos fajtája ismert, nagyon sokoldalúan hasznosítható. Könnyű megszárítani és összeporlasztva tárolni. Üde ízének köszönhetően kiválóan alkalmas a száj frissítésére. Más fűszerekkel együtt kiváló curry paszta készíthető belőle. Nyáron üdítő italok készítésére is alkalmas. Vigyázat! Bizonyos macskák szívesen legelésznek belőle.

Termesztése
A menta egy szívós évelő, melyet tavasszal érdemes ültetni. Magról is vethető, de a vásárolt palántáknak általában jobb ízük van. A menta igen agresszíven terjeszkedő túlélő, ezért érdemesebb virágládában kordában tartani. Csippentsd le havonta az új hajtásait, hogy mégtöbb újat hozzon.

Ajánlott típusok
Főzéshez leginkább borsmentát és fodormentát javasoljuk, az ananász mentának pedig gyönyörű tarka levelei vannak.