A skandinávok boldogságának receptje: Hygge és Lagom

Mi a boldogság titka? Hogyan élhetünk kiegyensúlyozottabban? Az északi életérzés exportja

Mit tehetünk azért, hogy elégedettebbek legyünk az életünkkel? Ezek a kérdések mindannyiunkban felvetődnek időről-időre.

A skandináv nemzetek évek óta előkelő helyen állnak minden olyan listán, amely azt vizsgálja, hogy mely népek a legboldogabbak a földkerekén. Sokan kapásból rávágnák, hogy az anyagi jólét teszi, hiszen a világ leggazdagabb országairól beszélünk. Azonban a pénz nem boldogít, pontosabban a pénz önmagában nem boldogít.

Itt jön a képbe két, mostanában egyre divatosabbá és itthon is ismertebbé váló kifejezés: a hygge és a lagom. Ezeket a szavakat direktbe magyarra fordítani nem igazán lehet, azonban mindkettő olyan jelentést, életfilozófiát hordoz magában, ami hozzásegíthet minket is egy boldogabb élethez. Nézzük, mi a skandinávok boldogságának titka!

A dán hygge szót szokás a meghittséghez hasonlítani, de ennél kicsit többet van benne A hygge az az érzés, amikor nincs jelen semmilyen zavaró vagy felkavaró körülöttünk, ellenben megnyugtató és kellemes dolgok, emberek jelenlétében lehetünk. Ez persze magában rejti azt is, hogy értékelni tudjuk az apró dolgokat az életben, és le tudunk néha lassítani. A hygge a dánoknál jelen van az élet minden területén legyen szó egyedül eltöltött szabadidőről, társas kapcsolatokról vagy akár a lakberendezésről. Úgy tartják a hygge miatt olyan boldogok a dánok.

A lagom egy svéd szó, mely azt jelenti, hogy „nem túl sok, nem túl kevés, hanem éppen elég”. Ez a kifejezés itthon is egyre ismertebbé válik, és már a lagomról is, akárcsak a hygge-ről könyvben is lehet olvasni. A filozófia, melyet a lagom sugall visszaköszön a svédek életstílusában is, sokak szerint ez kiegyensúlyozottságuk és boldogságuk titka. A lagom is akárcsak a hygge az élet számos területén jelen lehet a társaskapcsolatoktól, a lakberendezésen át a vacsora megfőzéséig. Míg a hygge a nyugalmat és a meghittséget helyezi előtérbe, addig a lagomnál az egyensúlyt tekinthetjük a fő mozgatórugónak.

Képek: pexels.com, pixabay.com