-40 °C télen, 60 lakos – Ez Alert a világ legészakabbi lakott települése

Nem egy turista paradicsom...Itt még a levegő is megfagy!



 

Nunavut Kanada legészakabbra nyúló territóriuma és nem csak ebben rekorder. Ez a közigazgatási egység jött létre a legkésőbb, mikor 1999-ben az Északnyugati területek territóriumból kivált. Nunavut a legnagyobb territórium is: Kanada területének 20%-át teszi ki. Szárazföldi területe több mint 1.700.000 km2, de népessége csupán 30.000 fő körüli. Ebből következik, hogy a népsűrűség rendkívül alacsony: 0,02 fő/km2.

Ebben a kietlen tartományban található Alert. Az északi sarktól mindössze 800 km-re található falu a legészakabbi folyamatosan lakott település a világon. Az állandó lakosság körülbelül 60 fő, de sokan tartózkodnak itt ideiglenesen, ugyanis a kis falu számos létesítménynek ad otthont: van itt katonai támaszpont, időjárás megfigyelő állomás és repülőtér is.

Viszont nem csoda, hogy Alert nem turista paradicsom. Elhelyezkedésének köszönhetően a 12 hónapból tízben hó fedi a területet. A hőmérséklet csak júliusban és augusztusban emelkedik fagypont fölé, de télen akár -40°C is lehet. Kevés a csapadék, és az is főként a két „meleg” nyári hónapban esik. November és január között pedig 24 órásak az éjszakák.