Bátran vállalja bőrbetegségét a sportoló!

Úgy döntött, nem rejtegeti tovább valódi arcát!

A profi sportolón és röplabda edzőn, Cheri Lindsay-n pár évvel ezelőtt jelentkeztek a pigmenthiány azaz vitiligo tünetei. A betegség akkor alakul ki, ha a pigmentsejtek nem működnek megfelelően. Ilyenkor a bőrön fehér foltok jelennek meg, melyek különösen érzékenyek a napsugárzásra és megnövelik bőrrák esélyét. Az alábbi videóban Cheri elmeséli, hogyan kezdődött nála a betegség, hogyan él vele együtt. Szeretné, ha vallomása másoknak is erőt adna, hogy felvállalják a problémáikat.

 

A vitiligo akkor jelentkezett nálam először, mikor egyetemre jártam Texasban. Ráadásul az orvosok azt mondták, hogy a napsugárzástól csak gyorsabban növekednek a foltok. Szinte sokkolt, hogy rövid idő leforgása alatt mennyire nagyok lettek, nem könnyű ezt feldolgozni.

Mikor megtudtam, hogy bőrpigment-hiányom van, ahhoz, hogy szembenézzek vele, magamnak is fel kellett tennem néhány kérdést:

– Fájdalmas?

– Nem.

– Fertőző?

– Egyáltalán nem.

– Teljes életet tudok élni?

– Természetesen igen!

A gyerekek reakciója a legjobb, mikor meglátnak. Nagyon kíváncsiak és tudni akarják, miért vagyok ilyen. A szülők sokszor elsüllyednek szégyenükben, mikor a gyerekük mutogatat rám, és azt kérdezgeti: „Mi a baj vele?” Ilyenkor megnyugtatom őket, hogy nincsen semmi gond, már megszoktam az ilyen reakciókat.

Inkább kérdezzék meg, hogy mi történt, miért vagyok ilyen, minthogy magukban találgatni kezdjenek.

Úgy döntöttem, megoldást keresek, egy olyan krémet az arcomra, mely elfedi a fehér foltokat. Így segíthetek az embereknek, hogy túllássanak a betegségemen és ne zavarodjanak össze, hogy itt van egy lány, akinek a fél arca fehér, de ő mégis fekete. Ezáltal engem, az embert látják és nem a vitiligot.

Senki sem tökéletes, mindenkinek van valamilyen gondja. Ezért vállaltam, hogy megosztom én is a történetemet, hogy segítsek, hogy mások is fel merjék vállalni a problémáikat.