Egy alkalmazás ami megmondja vérfertőző-e párkapcsolatod

Egy mobilappal igyekeznek elkerülni a rokonházasságot az izlandiak, de akár meg is kereshetik vele távoli rokonaikat.Izland az Atlanti-óceán északi részén található Grönland és Európa között. A parányi szigetországnak körülbelül 300 000 lakosa van. A terület a történelem során sosem volt sűrűn lakott a rideg természeti viszonyok miatt, és igazán nagy népmozgás sem volt arrafelé, így az emberek egymás közt házasodtak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Izlandon nincsenek családnevek. A név első tagja a személynév, a második viszont úgy nevezett apai név. Ezt az apa személynevéből képzik, a birtokos rag és a -fia, vagy -lánya szó hozzáadásával. Így azonban elég bonyolult követni a családfát, és megeshet, hogy a szerelmesek nem is tudják, hogy rokonok, ami genetikai szempontból komoly problémákat jelenthet a jövőbeli gyerekeknél.

Azért, hogy az emberek megkereshessék, ellenőrizhessék rokoni kapcsolataikat vagy csak megnézhessék a családfájukat jött létre az úgy nevezett Íslendingabók (Az izlandiak könyve) adatbázis. A projekt egy orvosi genetikával foglalkozó kutatóközpont egy szoftverfejlesztő közös munkája. Az adatbázis 1200 évre visszamenőleg tartalmaz információkat, melyeket templomi nyilvántartásokból, leszármazási jegyzékekből és egyéb történelmi dokumentumokból gyűjtöttek össze.

Az adatbázis csak izlandi állampolgárok számára elérhető és már készült bele okostelefonra optimalizált alkalmazás is. Az alkalmazás ingyenes letölthető és könnyedén, több generációra visszamenőleg megkereshetik vele az izlandiak elődeiket. Ezenkívül még különböző érdekes, vagy éppen vicces családi statisztikák közt is böngészhetnek.

Forrás: play.google.com; islendingabok.is, Borítókép:pixabay.com