Emlékszel még erre a három fejszámolási trükkre?

A fejszámolást sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni miután kilépünk az iskolapadból, pedig sokszor jól jön, ha össze tudunk adni két számot fejben, elég ha csak a vásárlásra gondolunk. Nézzünk meg három trükköt, melyek bármikor jól jöhetnek.Számolj fejben egyszerűen

Mikor osztható egy szám hárommal?

Talán erre az egyszerű szabályra még emlékszel: egy szám akkor osztható hárommal, ha a számjegyek összege is osztható hárommal. Tehát ha összeadod a 69170418 számjegyeit akkor valószínűleg azt fogod kapni, hogy a szám osztható hárommal.

Hogy szorozzunk 11-gyel egyszerűen?

Egy kétjegyű szám és a tizenegy szorzatát nagyon egyszerűen megkaphatjuk: össze kell csak adni a két számjegyet és a kapott számot az eredeti két számjegy közé tenni.

Például: 42×11-et úgy oldhatod meg egyszerűen, hogy 4+2=6, tehát a megoldás 462.

Azonban ha a két számjegy összege kétjegyű, akkor a megoldás első számjegyét hozzáadjuk az eredeti első számjegyhez, a megoldás másik számjegyét leírjuk, majd utána az eredeti első számjegyet. Például: 57X11 megoldását úgy találjuk meg, hogy 5+7=12. Tehát 5-höz hozzáadjuk az 1-et, és így azt kapjuk végeredménynek, hogy 627.

Honnan tudom, hogy egy szám osztható 4-gyel?

Ne zavarjon minket össze a három való oszthatóság szabálya. Itt már nem a számjegyek összege a mérvadó! Akkor osztható 4-gyel egy szám, ha az utolsó két számjegyéből képzett szám osztható néggyel. Például: 7132 osztható néggyel, mert a 32 is osztható néggyel.