Extra könnyű francia habcsók klementin félholdakkal

Meringue, azaz francia habcsók. Ez a legjobb dolog, ami a tojásfehérjével történhet a konyhában. Fokozni már csak egy csipet frissen pirított dióval és lédús klementinnel lehet. Az egyszerű recept pedig azonnal arra csábít, hogy elkészítsd.meringue habcsók recept

Ha te is azok közé tartozol, akik nem igazán szeretnek tojásfehérjével bíbelődni, mert mindig történik vele valami ami a nagykönyvben egyáltalán nincs megírva, akkor joggal érezhetsz ellenszenvet a recept láttán. Aggodalomra azonban semmi ok. Csak 2 apróságot kell betartani, hogy minden tökéletesen menjen. Az első trükk, hogy nagyon friss tojásokkal dolgozz, a másodikat megtalálod a receptben!

Hozzávalók:

200g héjatlan mogyoró

3 tojásfehérje

150 g porcukor

2 ek. Kukorica liszt

120 g sűrű méz

450 ml zsíros tejszín

4-6 klementin (2 héja is kell, a többi pucolva holdakra szedve)

20 g fekete csokoládé

Elkészítés

Melegítsd a sütőt 180 °C-ra és pirítsd a mogyorót 8-10 percen keresztül, hogy aranybarna frissen törékeny és illatos legyen. Miután kivetted a sütőből, vedd lejjebb a sütőt 150 °C-ra!

Amíg a mogyoró hűl, addig készítsd el a kemény tojásfehérjét. Itt jön a második trükk: figyelj rá, hogy nagyon tiszta legyen az edény amiben készíted: fém vagy üveg a legalkalmasabb. A műanyag tálon maradhatnak zsírfoltok. Kanalanként adagold hozzá a cukrot, mindig jól elkeverve minden kanál között. Folytasd a hab készítést egészen addig, míg nem lesz olyan kemény és egyenletes masszád, amiből könnyedén ki tudod a habverőt emelni, anélkül hogy ráragadna.

Tegyél félre 50 g-ot a mogyoróból, a maradékot pedig helyezd aprítógépbe és szeleteld apróra, de vigyázz, nem kell krémesnek lennie, mert az az olaj kiválását jelzi, ami a habcsókot is befolyásolja. Add hozzá a kukoricalisztet és óvatosan keverd össze a tojáshabbal.

Készíts elő három négyszögletes tepsit, sütőpapírral bélelve (nagyjából 20X14 cm-esek) és oszd három felé a tojáshabot. Süsd egy órán át, majd hagyd a sütőben kihűlni őket félig nyitott sütőajtó mellett.

Készítsd el a krémet! Ehhez fogj egy nagyobb edényt, amiben a mézet felmelegíted. Hagyd, hogy buborékoljon egy percig és egy árnyalattal sötétebb színe legyen. Ezalatt forrald fel egy másik edényben a tejszínt. Ha kész keverd össze a mézzel, add hozzá a klementin héjat és hagyd kihűlni.

Ha kihűlt, habverővel keverd meg a mézes krémet, míg kemény nem lesz, majd halmozd rétegesen a meringue tetejére. A klementint se felejtsd ki belőle!

Forrás: The Guardian