Ez az egyetlen viselkedés növelheti a megcsalás veszélyét. Tudd meg mi az!

Ha jövőbeni terveiden gondolkozol, közöttük van az, hogy utazni is fogsz? Egy utazás Thaiföldre, Peruba, Párizsba sok új élménnyel gazdagíthat, de gondoltad volna, hogy növeli a megcsalás esélyét?A nemzetközi utazás mellett szóló érvek, gyakorlatilag egyértelműek: Gondolj csak bele milyen móka! Időt tölteni egy egészen más kultúrában próbára teszi a megküzdésedet, miköben új ötletekkel, gondolatokkal, hiedelmekkel találkozol. Kívül kerülsz a komfortzónádon és olyan helyzetekbe kerülsz, amire nem is gondoltál előtte. Lélegzetelállító tájképeket látsz, modern
csodákat, ősi romokat. Megízlelhetsz teljesen új ízeket és olyan emberekkel beszélhetsz, akik nem ismerik az anyanyelvedet. Jól hangzik, nem igaz?

Mindemellett a kutatások alátámasztják, hogy akik nemzetközi utazásban vettek részt, sokkal kreatívabbak, és elfogadóbbak a mássággal, mint akik nem. Az utazás elősegíti a rugalmas, nem szokványos és adaptív gondolkozást.

A szociálpszichológiai kutatások sokat foglalkoztak a külföldre utazás előnyeivel, de most napvilágot látott egy új kutatás, ami rávilágít az árnyoldalakra is. A kutatásban arra keresték a választ, hogy amellett, hogy a nemzetközi utazások során a kognitív rugalmasság növekszik, vajon nem leszünk-e sokkal megengedőbbek morális kérdésekben is?

Másképp fogalmazva: Vajon az utazás elősegíti az erkölcstelen viselkedést is?

A Journal of Personality and Social Psychology folyóiratban megjelent kutatás szerint összeségében az eredmények alátámasztják, hogy a külföldre utazás lazít az erkölcsi normákon.

Mégis van tehát sötét oldala az utazásnak.
De milyen mértékben használhatók vajon ezek az eredmények? Vajon a külföldre utazás elősegíti hogy romantikus kapcsolatainkban hűtlenebbek legyünk?
A kutatók igazából az erkölcstelenség jobban mérhető aspektusaira koncentráltak, mint például hányszor csalnak játékban a résztvevők, vagy hazudnának e, hogy több pénzt szerezzenek.

Nagy különbség van csalás és csalás között. Nem mindegy, hogy egy olyan játékban tesszük ezt, aminek igazából nincs tétje, vagy a párkapcsolatunkat kockáztatjuk. Fontos kutatási területről van szó, de különbséget kell a két viselkedés között.

A nemzetközi utazások során különleges emberekkel ismerkedhetünk meg, ami varázslatos vonzerővel bír, hiszen minden ismeretlen, minden új és izgalmas. Mindezek a körülmények elősegítik a morális érzék lazulását, és nagyobb valószínűséggel bonyolódunk ilyen helyzetben kapcsolatba.

Míg a párok gyakran utaznak együtt, a kutatás azt javasolja, hogy az új és izgalmas élményeket együtt éljék meg, mert az még jobban összekovácsolja őket, miközben nő a kapcsolattal való elégedettségük.

Természetesen még több kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni, hogy az utazás jelentősen befolyásolja a romantikus kapcsolatokhoz való viszonyunkat. Egy biztos, sokkal nyitottabbak leszünk egy utazás során, amibe esetenként a megcsalás is belefér.