Melyik háziállatok utálják egymást? – Ezeket ne tartsd együtt!

Íme néhány jó tanács háziállatok párosításához, hogyan ne váljon végzetes csatatérré otthonod.Ahogy az embereknél is, az állatoknak is saját egyedi személyiségük van, ami nem mindennel illik össze még ha kívülről úgy is tűnik. Ha igazán felelős állattartó vagy, akkor arra is figyelsz, hogy a különböző fajok ne jelentsenek egymásra veszélyt otthonodban. Nézd meg miket nem érdemes együtt tartani.

A vadász és a préda.

Egyértelműnek tűnik, hogy nem jó ötlet a vadászt és a prédát egy helyen tartani, de talán erre nem gondolsz, amikor kisfiad beállít az iskolai tombolán nyert aranyhalával, miközben a macskád a sarokban már köti is fel a partedlit. Teljesen fölösleges hibáztatni a macskát, kutyát vagy más vadászt azért, mert elkapta a vadat (ami jelen esetben szintén szeretett háziállatod). Csak az ösztöneinek engedelmeskedett. Nem megoldás ha ketrec választja el őket, mert egy madarat akár a magas stressz szint is elpusztíthat, amit egy rá vadászó macska jelenléte okoz, függetlenül attól hogy nem bírja elkapni. Két dolgot tehetsz: Vagy nem tartod együtt őket, vagy a „ragadozóddal” már nagyon kicsi korában megismerteted a vadat. Így aztán van esély arra, hogy békében éljenek egymással.

Hal? Hal. Nem mindegy?

Az akvárium lakóinak párosításához érdemes szakértő segítségét kérni, ugyanis a halak és hüllők esetében a viselkedéses mintázatoknak nagyon nagy szerepe van. Nemcsak az agresszivitási szintjüknek érdemes utána nézni, hanem az evési, rejtőzködési viselkedésüknek is. Sőt vannak olyan halak, amik csak az azonos származási helyről érkező társakkal tudnak csak békében együtt élni, még akkor is ha ugyanaz a fajtájuk. Legyen szíved és ne teremts élő gladiátor show-t az akváriumban.

Madarat tolláról…

Ha madarat szeretnél érdemes figyelembe venned a tollazat színét. Szakértők szerint nem jó ötlet ha eltérő tollú madarakat tartasz együtt. Így ne csak annak nézz utána milyen életteret igényel, hanem milyen a tolla színe.

Idilli baromfiudvar?

Neked is a békésen csipegető tyúkocskák jutnak eszedbe a baromfiudvarról? Nem árt itt sem a jó párosítás. Nem érdemes kacsát és csirkét együtt nevelni, ahogy kutyát és szamarat sem.

Mérgező kapcsolat

Nézz utána, ha kiválasztott kedvenced (legyen az hüllő vagy kétéltű) mérgező anyagokat bocsát ki, érdemes átgondolni a párosítást. Emellett végzetes lehet az is, ha kedvenceid nagyon távoli vidékről kerülnek egy élettérbe. Általában nem ugyanaz a klíma és táplálék igényük, ezért valamelyikük biztosan szenvedni fog.

Egy biztos, mielőtt új fajtával bővítenéd „családodat”. Mindig hagyj időt arra, hogy megfigyeled azt az állatot, amid már van. Hogy szeret lenni? Milyen más élőlényekkel? Hogy néz ki egy napja? Milyen a temperamentuma? Válassz úgy, hogy minden háziállatod biztonságban és jól érezhesse magát nálad.