Ezeket a teákat ne idd meg sosem, ha nem akarsz a megengedettnél több halálos gyomirtót fogyasztani.

Természetesen az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztanánk növényvédő szerekből, de széleskörű alkalmazása miatt nehéz kikerülni. Kutatások szerint számos tea márka (még azok is amik úgy hirdetik magukat, hogy organikusak) az EU határérték feletti rákkeltő peszticidet tartalmaznak. A tea leveleit gyakran nem mossák meg szárítás előtt, így a növényvédő szerek nagy része rajtamarad.A The Journal Food Research International egyik közölt tanulmánya szerint az olcsóbb teafilterek magas flourid tartalmának köszönhetően számos betegség, mint veseelégtelenség, csontproblémák, rák esélyét növelik.
A kutatás rámutatott, hogy a megengedettnél több mérgező anyagot (szintetikus fluorid vagy peszticidet) tartalmaznak a legelterjedtebb tea márkák, mint Teavana, Yogi, Lipton, Tea Forte, Allegro, Celestial Seasonings, Tazo, Tetley, Bigelow, Republic of Tea, Twinings, Mighty Leaf és Trader Joe’s. Ezek közül számos Magyarországon is megtalálható, így érdemes elkerülni őket.

Néhány ezek közül a megengedett 4 ppm fluorid határérték helyett 7ppm-mel kerültek forgalomba, ami figyelemre méltó, mert ez az anyag felhalmozódik a csontokban és csak évek után ürül ki.
A teában a fluorid szintje úgy emelkedik, ahogyan a növény öregszik. Ezért az idősebb tealevelekben felhalmozódik. Sajnos az olcsó teák ezekkel a levelekkel dolgoznak. Ezen felül a kisebb levelek többet tartalmaznak.
Azt is érdemes tudni, hogy a kutatás azt találta, hogy a koffeinmentes teákban magasabb a fluorid érték, mint a fekete teában.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy innentől kezdve tilos teát innod. Válassz inkább szálas teákat a filteres helyett. A fehér tea tartalmaz a legkevesebb fluoridot. Válassz organikus teákat, melyek finomabb eljárással készülnek, mint a tömegtermékek.