Három tipp, hogy észrevedd a kamu mestereket

Hogy jöhetsz rá, ha hazudnak neked? Három hétköznapokban is használható trükk, amivel könnyebben kiszűrheted, ha valaki nem mond neked igazat.Mindenki hazudik – ez Dr. House életfilozófiája és sajnos nem is téved igazán. Az emberek többsége füllent. Van, aki alkalmanként és van, aki magas szinten műveli a mesterséget. De miért is hazudnak az emberek?

Ennek számos oka lehet: nehogy megbántsanak valamit, elkerüljék a negatív kritikát. A ˝ártatlan˝hazugságokat általában füllentésnek nevezzük, és bár tudjuk, hazudni nem szép dolog, ezek felett mégis hajlamosak lehetünk szemet hunyni. Azonban vannak olyan hazugságok, melyek komoly károk okozhatnak és az a céljuk, hogy manipuláljanak másokat. Hogyan veheted észre, ha valaki így próbál téged átverni?

1. Kérdezz vissza

Kérd meg az illetőt, hogy fejtse ki a mondandóját. Kérdezz rá részletekre és ne hagyd, hogy elterelje a témát. Aki hazudik megpróbálja majd másra terelni a témát, hiszen a hazugságot az árulja el a leghamarabb, mikor a részletek nem stimmelnek.

2.És mi van azzal…?

Szorosan kapcsolódik a tereléshez az ˝És mi van azzal…” stratégia. Ilyenkor az, aki hazudik megpróbálja magáról és az esetleges rajtakapás lehetőségéről valami egyéb témára irányítani a figyelmet. Erre nem szabad ráharapni. Maradj az eredeti beszélgetésnél és próbálj meg válaszokat kapni a kérdéseidre.

3.Túl választékos fogalmazás

Amikor valaki az idegen szavak szótárának szócikkeibe öltözteti egész mondanivalóját, az minimum gyanús. Túl sok szakszó vagy éppen érthetetlen kifejezés jelentheti azt, hogy az illető nem az igazat mondja. Sokaknak ismerős lehet „A szervezeten belül reorganizáció várható.”, ami legtöbbször kb. annyit tesz elbocsájtások lehetnek. Ha ilyet veszel észre, ne félj rákérdezni, hogy pontosan mire is gondol a beszélő konkrétan és kérd meg, hogy fogalmazzon egyszerűbben, érthetőbben.