Igaz a Titanic ölelkezve elsüllyedő idős párjának története

Bár már több, mint 100 éve történt az RMS Titanic katasztrófája, még ma is nagyon sokak fantáziáját mozgatja történet. 

Több, mint 1500 utas, köztük a legénység vesztette életét, amikor a Titanic 1912. április 15-én az Észak-Atlanti-óceán vizein jéghegynek csapódva elsüllyedt. A tragikus esemény a legendás hajó első, Southamptonból New Yorkba vezető útján történt. A modern világ egyik legnagyobb vízi katasztrófája volt ez (leszámítva a háborús hadihajók elsüllyesztését).

A tragédiának a klasszikus 1997-es film, a Titanic állít emléket, ami azóta is az egyik legnézettebb katasztrófafilm a világon. Számos jelenete klasszikussá vált (gondoljunk csak Leonardo DiCaprioék jelenetére a hajóorrnál). Van azonban egy részlet, ami sok ember emlékeiben megmaradt. Ez az idős házaspár megható története. Ki gondolta volna, hogy tényleg léteztek a valóságban?

A két főszereplő Jack és Rose valójában nem léteztek, talán csalódás lehet arra gondolni, hogy a fő szerelmi szál csak a filmkészítők fantáziájának eredménye.

Annál meglepőbb viszont, hogy a film egy másik története egy valóban létező házaspár életén alapult. Bizonyára mindenki emlékszik a szívszorító jelenetre, amikor az idős házaspár összeölelkezve várja a halált kabinjukban, míg a jeges víz fel nem tölti a helyiséget. Az egyik legszomorúbb jelenetét Isidor és Ida Strausnak köszönhetjük.

Az Encyclopedia Titanica oldaluk szerint Ida és Isidor a hajó első osztályának minden bizonnyal egyik leggazdagabb utasai voltak. A 67 éves üzletember és 63 éves neje szolgálóikkal együtt utaztak. Isidor a Macy’s áruháznak társtulajdonosa és New York állam képviselője is volt.

A házaspár egy telet töltöttek Európában és pihenés után akartak visszatérni Amerikába. A történet szerint, amint a hajó a jéghegynek ütközött Idának nőként és elsőosztályú utasként biztosított helye volt a mentőcsónakban, ő azonban visszalépett a Titanic fedélzetére, mert nem akarta egyedül hagyni férjét.

Isidor és a mentőcsónakban ülők is sürgették az asszonyt, hogy szálljon vissza, Ida hajthatatlan maradt. Azt mondta, hogy egész életét a férjével együtt töltötte, oda megy, ahová ő is. Az utolsó kép, amire a túlélők visszaemlékeztek, hogy a házaspár a Titanicon egymást ölelve nyugodtan várták a véget.

Ida helyét a mentőcsónakban szolgálójuk Ellen Bird vette át, aki még utoljára egy szőrmebundát kapott az asszonytól, azzal hogy arra neki nagyobb szüksége lesz.

Isidor holttestét megtalálták és Woodlawn Temetőben helyezték örök nyugalomra, Idát soha nem találták meg, de méltó emlékhelyet kapott férje mellett. A házaspárnak emlékszobrot állítottak Manhattan Straus Parkjában.

Képek forrása: Youtube/Paramount Pictures// Wikimedia Commons