Így hackelte meg saját alvását a férfi, aki 4 órányi pihenéssel vígan elvan

A legtöbben egyhuzamban alszanak 7-8 órát, ők a monofázisos alvók, míg többen azzal kísérleteznek, hogyan lehet meghackelni az alvásidőt, hogy időmilliomosok legyünk. Hallottál már a polifázisos alvásról? Ők akik több részletben alszanak egy nap, kb 4 órát.Bifázisos alvás formája a szieszta

Alig akad ma olyan ember, aki ne panaszkodna néha arra, hogy nem jut ideje semmire. Eszedbe jutott valaha, hogy napi 8 óra alvással az életed 1/3-át tulajdonképpen átalszod? Sokan ezt elégelték meg és kísérletezgetnek az alvásukkal. A cikkben egy olyan férfivel ismerkedhedsz meg, aki polifázisos alvás tapasztalatairól számol be.

De mi is ez az egész polifázisos alvás?

Számos verziója létezik a több fázisú alvásnak.  A legismertebbek a következők.

A bifázisos alvás:

Kétszer három-négy órányi alvás, egy órányi ébrenléttel a két blokk között. A történelmet vizsgálva a villanyvilágítás elterjedése előtt az emberek ehhez hasonló üzemmódban aludtak. Bifázisos alvásnak számít a mediterrán emberek sziesztája is.

A Dymaxion alvási-ciklus:

Egy-egy 30 perces alvás hatóránként.

az Uberman-beosztás:

Hatszor 30 percnyi alvás 24 óránként. A természetben a legtöbb állatnál ehhez hasonló alvásmintázat figyelhető meg. Többször rövidet aludi sokkal biztonságosabb, mint 8 órára leheveredni egy mező közepén, mert az bizony nem egy életbiztosítás. Kutatók feltételezik, hogy az ember is követte valaha ezt a mintát, de az sok esetben a túlélést jelentette.

Az Everyman-beosztás:

Egyszer három óra plusz háromszor 20 perc alvás naponta. Ez a beosztás egy hosszabb éjszakai alvást tesz lehetővé, sokan ezzel a felosztással kísérletezgetnek.

Érdekesség, hogy az elmondások alapján Tesla, Margaret Tatcher és Leonardo da Vinci is polifázisos alvó volt, ugyanakkor még vita folyik arról, hogy számos előnye mellett milyen egészségkárosító hatása lehet. A kísérletező kedvűek ezért inkább orvosi felügyelet mellett próbálgassák magukat.

Az alvás kísérlet

Egy blogger kísérletet tett és beszámolt az élményeiről. 14 napon keresztül figyelte saját testét és reakcióit. Összesen naponta 4 óra 50 percet aludt, ebből 4 órát éjjel (fél 2 és fél 6 között) illetve kétszer 25 percet még (egyet ebéd után, egyet este 8 körül.)

1.nap: „Az első napon tengernyi időm volt, nagyon sok mindent meg tudtam csinálni, de napközben nagyon nehezen aludtam el.

2.-4 nap: Sokan figyelmeztettek, hogy az első két hétben áll át a szervezet az új szokásra, így durva fáradtságra és kimerültségre valamiféle zombi üzemmódra számíthatok. Ez így is volt. A napok összefolytak, érzelmileg labilis lettem. A negyedik napon nehezemre esett még válaszolni is. Olyan érzés volt, mintha átnéznék az embereken. A legtöbb esetben csak bambultam magam elé. Az arcbőröm fakóbb lett, a szemem pedig állandóan vörös.

alvás kísérlet mellékhetása

5. nap: „Ekkor kezdtem hozzászokni az új alváshoz. Egyre kipihentebbnek éreztem magam, sőt már az is előfordult, hogy nem kellett óra a felkeléshez.

6.-7 nap: „Egyre produktívabb lettem, elmúlt a nehézség érzet a fejben és a szédülés is. Nagyon sok szabadidőm lett, sokkal több dolgot véghezvittem, mint terveztem. Minden este filmeztem, olvastam, kondizni jártam. Felhagytam a kávéval is.

8-14.nap: Teljesen kipihentnek éreztem magam a napközbeni 25 perces alvásoktól, olyan volt mintha órákat aludtam volna. Elmúlt a szemem pirossága is.

Mik az előnyök?

  • Sokkal több dolgot elvégeztem, mint előtte, legtöbbször már ebéd előtt. Gyorsabban oldottam meg feladatokat.
  • Nem kellett ébresztőórát állítanom, mert egy idő után magamtól ébredtem
  • Egészségesebben kezdtem enni, mert sokkal nehezebb elaludni, ha nehéz ételekkel rakod tele a hasad.
  • Több időm lett sportolni és könyvekre

Mik a hátrányok?

  • Összefolyó napok. Nehéz megélni amikor az időt egy nagy hömpölygésnek érzékeled.
  • Nincs bulizás. Az alkohol teljesen felrúgja ezt az életmódot
  • Nem mindenkinek való, mert eléggé megterhelő a ideg- és keringési rendszernek.

Te mit gondolsz minderről? Van tapasztalatod? Szólj hozzá te is!

Forrás: Brighside