Ha ikreid vannak lehet, hogy titkos nyelven beszélnek

Ez a nyelv a kriptofázia, azaz szó szerint titkos beszéd. Szoktuk mondani, hogy az ikrek közt különleges kapcsolat van. Nem véletlenül: már az anyaméhben indul kötelékük, mely az életük későbbi szakaszára is jelentős hatással lehet. Az ikrek egyik sajátossága a kriptofázia, vagyis a közös nyelvük, amit csakis ők értenek.Ikrek 50%-a titkos nyelven beszél

Az ikrek a többi gyerektől eltérően, legyenek azok egykék vagy testvérek, speciális helyzetben vannak, hiszen ugyanabban a korban töltenek együtt sokkal több időt, mint más csemeték. Így viszont, leginkább egymással kommunikálnak és egymástól kapnak válaszreakciókat.

A viszonylag zárt szociális közeg eredményezheti azt, hogy az ikrek a kommunikációra kifejlesztik a saját, egyedi nyelvüket, melyet rajtuk kívül legtöbbször senki sem ért. Ezeknél a titkos ikernyelveknél feltételezik a kutatók, hogy a gesztusok és különböző mozdulatok is szerepet játszanak a kommunikációban.

Mi lehet az oka?

A páros elszigetelődés miatt alakulhat ki ez a különleges nyelv és sajnos gyakran a beszéd elmaradásával jár együtt. Az ikrek ugyanis a legtöbb visszajelzést a saját testvérüktől kapják- aki szintén még csak tanulja a nyelvet- nem pedig egy helyesen és tisztán beszélő anyanyelvi felnőttől vagy gyerektől. Ezért érdemes a beszédfejlődés idején többször rövid időre elválasztani egymástól a gyerekeket, és tisztán beszélni hozzájuk, rövid mondókákkal versikékkel segíteni őket.Ikrek titkos nyelve a kriptofázia

A kutatások szerint az ikergyerekek felénél jellemző a kriptofázia. Vajon Jennifer Lopez, Beyonce, Matthew Broderick vagy Madonna ikrei használták a titkos beszédet?

A képek illusztrációk!

Képek:pixabay.com