Ilyen tündéri zeneszerző robotot még nem láttál! -Videóval!

Egy súlyos balesetnek köszönheti létét. Élőben zenét szerez és el is játssza! Közben pedig úgy néz ki, mint Wall-E.A videóban a robot fejlesztője elmeséli, hogy egy balesetben elvesztette a kezét, ami teljesen megtörte őt, hiszen dobosként kéz nélkül elég kilátástalannak tűnt a karrierje. Ez adta az ötletet és inspirációt valami újhoz.

A robotika a modern tudományok egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Egyre több elemző és kutató jósolja, hogy néhány évtizeden belül a robotok több munkaterületen is leválthatják az emberi munkaerőt. A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése egyek szerint reménykeltő, míg mások fenyegetőnek ítélik. Az mindenesetre biztos, hogy már most elképesztő eredményeket értek el a kutatók.

Az amerikai Atlantában található Georgia-i Egyetem Technológiai intézetének kutatói fejlesztették ki a Shimon névre keresztelt robotot, mely zenét játszik és szerez. A robot algoritmusának és beépített zenei adatbázisának köszönhetően dekódolja a zenét amit “hall”, majd abból építi fel saját szerzeményeit. Emellett a kutatók olyan robot „segítőket” is fejlesztettek, amik fizikailag megsérült zenészeknek adják vissza a zenélés örömét.

Nézd meg, hogyan játszik együtt élő zenészekkel Shimon a videón.

Borítókép: youtube.com