Készíts 5 éves tervet! 2017 a magvetés éve!

Ha nem vagy teljesen elégedett jelenlegi életeddel, ha szeretnél fejlődni és többet elérni a jövőben, akkor itt az idő, hogy egy új öt éves tervet vázolj fel magadnak! Kiváló alkalom, hogy végiggondold, mit szeretnél és azt hogyan érheted el. Jeffrey Baumgartner ötletei alapján te is elkészítheted öt éves terved és tudatosabbá teheted életed.Az ötéves terv tulajdonképpen az, aminek hangzik. Egy olyan vízió, ami magába foglalja hogyan is szeretnél 5 év múlva élni és ehhez milyen cselekvésre van szükséged. Az első lépés az öt évvel későbbi kép megalkotása.

Merre mész?
Kezdd azzal, hogy végignézed az életed területeit. Mi az amin változtatnál? Indulásnak nézd meg a következő listát, ami segíthet a területek végiggondolásában. Természetesen a lista bővíthető, személyre szabható:

1. Életszemlélet
2. Karrier
3. Képződés, tanulás
4. Tapasztalatok
5. Család
6. Anyagiak
7. Egészség
8. Hobbik
9. Anyagi jóllét és tulajdonok
10. Szórakozás
11. Közösségi élet
12. Tudatosság
13. Kapcsolat(ok)
14. Utazás
15. Fájdalmas élmények

Válassz ki egy vagy több területét az életednek, amin változtatni szeretnél. Ne korlátozd le magad a lista bővítését illetően, ugyanakkor figyelj arra is, hogy egyszerre túl sok változtatás nem biztos, hogy reális. Öt év hosszú időnek tűnik, mégis a tartós változáshoz néhány jól meghatározott célra van csak szükség. Válaszd ki a legfontosabbakat, a többi ráér később is.

Mit szeretnél változtatni?
Miután kiválasztottad a területet, ki kell dolgoznod, hogyan változtatod meg azt. Az első lépés például, hogy szeretnél a karriereden változtatni, mert unalmasnak találod és nem látsz előrelépési lehetőséget. Más dolog viszont kitalálni, milyen konkrét lépéseket kell a jelenben tenned ahhoz, hogy mindez megváltozzon.
Ha nem vagy biztos a dologban, számos feladat segít abban, hogyan találd ki merre menj.

Álláshirdetések
Nézd meg a neten az álláshirdetéseket és válaszd ki azokat a munkákat, amikről azt gondolod, szívesen végeznéd. Ne aggódj a képzettség, tapasztalat és az esetleges háttér hiányosságok miatt! Most csak azokra a munkákra koncentrálj, amit igazán szívesen végeznél!

Mentsd el ezeket a munkákat egy mappába vagy jelöld meg őket könyvjelzővel. Amikor megfelelő gyűjteményed van a munkákból, akkor nézd át őket, és azonosítsd: Mi a közös mindegyikben? Mi az ami igazán érdekelt ezekben a munkákban? A pozíció? A munka amit végeznél? Az utazás? A cég szemlélete és kultúrája? A legtöbb esetben rá fogsz bukkanni közös tulajdonságokra.

Most nézd át még egyszer az össze hirdetést, amit kiválasztottál, és nézd meg milyen képzettségre van szükséged hozzájuk. Képződnöd kell? Gyakorlatra van szükséged? Készíts egy listát a szükséges cselekvésekről! Ezek azok, amikre a következő öt évben figyelned kell!

Kit csodálsz?
Egy másik megközelítés, hogy kiválasztod azokat az embereket akiket csodálsz, netán irigyelsz és végigveszed, hogy miért pont irántuk érzel így. Nem kell, hogy lemásold őket, a feladat az, hogy meglásd miért különlegesek számodra. Lehet, hogy ezek az emberek tanárok, professzorok, de az is megeshet, hogy olyanok, akiknek saját vállalkozásuk van.

Vigyázz arra, hogy ne túlzottan az anyagi javakra koncentrálj. Természetesen lehet célod az ötéves tervedben, hogy egy vagon pénzt keress és legyen egy csodás házad autóval, de ne kizárólag ez mozgasson, mert amikor eléred, lehet, hogy üresnek és sekélyesnek fogod érezni a kitűzött célt.

Ha megvan mit csodálsz ezekben az emberekben, a következő lépés, hogy kitaláld, mit kell tenned, hogy versenybe szállj velük. Például, ha egy tanárodat tiszteled, akkor két dolgot tehetsz. Elsőként keresd meg őt, és beszélj vele arról, hogyan került oda, ahol ő most van, illetve mi teszi őt különlegessé a szakmájában. Másodszor pedig dolgozd ki a lépéseit annak, hogyan érheted el azt a pozíciót amiben ő van. Lehet, hogy ehhez el kell végezned egy tanárképzőt, esetleg más tanfolyamokat.

Haladj egy irányba a kiválasztott területeken

Ha több területét választottad az életednek, amit megváltoztatnál, akkor nézd meg a megvalósítás sorrendjét. Lehet hogy két terület összekapcsolódik, például anyagi javakra szeretnél szert tenni, akkor nagy valószínűséggel karrier tervet is készítened kell. Vagy ha egészségesebben szeretnél élni, akkor a táplálkozásod és a testmozgást érdemes azonos irányba állítani.

Tedd vonzóvá!
Nézd át a jegyzeteidet és képszerűen írd le, hogy milyen életet szeretnél öt év múlva. Hagyj időt magadnak ennél a lépésnél. Nagyon fontos, hogy képszerűen gondolkodj és hogy vonzó legyen számodra az az élet. Aludj rá, vitasd meg akár másokkal is.
Ha végeztél, akkor most van egy szép célod, ahová el szeretnél érni öt év múlva. Nem kell hogy hosszú legyen, sőt lehet hogy ez csak egy velős mondat, egy erős kép. Ha túl hosszú menj végig még egyszer rajta és válogasd ki belőle a legfontosabbakat. Ne vállald túl, mert előfordulhat, hogy sokat akar a szarka de nem bírja a farka.

Stratégiai menetrend
Menj végig a célkitűzéseid mondatain, képein! Minden egyes célkitűzéshez dolgozz ki mérföldköveket, amik szükségesek a megvalósításhoz, és ünnepelj amikor elérsz egyet. Lehet hogy ezek a mérföldkövek teljesen egyértelműek és banálisak, de ezzel ne törődj. Vannak azonban nem nyilvánvaló lépések is.

Ha nem vagy biztos abban, hogyan lehet részcélokat kitűzni, íme egy ötlet, hogyan csináld: Vegyél egy csomag post-it-et vagy kis darab papírokat és helyezd egy asztalra őket. Írd fel a célodat egy papírra és tedd az asztal végére. Most pedig gondolkodj: mire van szükséged a célod elérésére? Bármi ami eszedbe jut azonnal írd fel egy-egy post itre. Ne gondolkodj a sorrenden, csak vesd papírra ami jön. Fontos, hogy egészen konkrét cselekvésekben gondolkodj!

Most hogy minden felkerült, elkezdhetsz gondolkodni a cselekvések csoportosításán. Most tedd sorrendbe, majd nézz rá az útra. Hiányzik valami? Ha igen, írd fel és helyezd fel.

Ismételd meg minden célodnál ugyanezt. Ha végeztél pihenj egy két napot. Majd fusd át még egyszer a cselekvési tervet friss szemmel, és nézd meg tudsz egy bizonyosokat összevonni, kombinálni, egyszerűsíteni.

Nem vitatjuk, hogy mindez időigényes feladat, de a befektetett energia biztosan megtérül a jövődben!

A végső dokumentum

Már majdnem készen vagy. Készíts egy közös dokumentumot a jegyzeteidből, majd nyomtasd ki! Íme az öt éves terved!

Most pedig állj neki a megvalósításnak és öt év múlva meglátjuk hová jutottál!