Lassul a Föld, földrengések várhatók!

Ez a természetes folyamat hatalmas károkat okozhat!Jövőre a Föld forgása lassulni fog és ez pusztító földrengéseket eredményezhet, állítják a kutatók. Ez a lassulás egyáltalán nem lesz nagy, de még így is komoly következményei lehetnek.

Az elmúlt 100 év adatai alapján a Föld forgásának lassulása egybeesett azokkal az időszakokkal, mikor az átlagosnál több földrengést észleltek. 1900 óta átlagosan 15 földrengés van évente. Azonban bizonyos időszakokban ez a szám megemelkedhet 25-35 7-es erősségűnél nagyobb földrengésre is. Amikor megvizsgálták az adatokat, a kutatók azt találták, hogy ezek az időszakok egybeesnek a Föld forgásának időszakos lassulásával.

Ezeket a változásokat okozhatják időjárási jelenségek, például hurrikánok, tenger áramlatok vagy akár a Föld magjában lévő olvadt kőzet áramlása is. Egyelőre az okokról nincsen pontos információ. Azonban a következményeket már kicsit jobban értjük. Ahogyan a Föld forgása lassul, az egyenlítő is összemegy. Azonban ezt a változást a kőzetlemezek nem tudják követni, így még jobban egymásnak feszülnek, ezzel földrengéseket okozva.

Bár ennyi információból nem tudják megmondani a tudósok, hogy hol, vagy mikor lesznek a földrengések mégis hasznos lehet, például várostervezés és építkezés esetén, ha tudjuk, hogy a következő 5-6 évben földrengések várhatók.