Leszakadt függőhíd, farkasordító hideg – Extrém utak az iskolákig

Sajnos az alapvető oktatás nem mindenhol könnyen elérhető, de ezek a gyerekek a spártai körülmények ellenére is elindulnak az iskolába.

Az iskola intézményét és a kötelező oktatást hajlamosak vagyunk természetes dologként kezelni, miközben elég csupán 100 évet visszatekinteni az időben és azt látjuk, hogy az elemi oktatás nem mindig járt mindenkinek.

Sajnos a világnak számos részén ez a mai napig így van, és sokszor csak súlyos nehézségek árán vehetnek részt az elemi oktatásban a gyerekek. Ezekben az országokban azok, akik tanulni akarnak hajlandók extrém dolgokat tenni azért, hogy az oktatás biztosítva legyen, mert ez jelentheti számukra a jobb jövőt. Következzen két történet róluk.

A kisfiú, aki 5 kilométert gyalogolt -9 fokban, hogy vizsgázni mehessen.

2018 elején járta be a közösségi médiát annak a kínai kisfiúnak a képe, aki a hótól és a fagytól fehér hajjal és kipirult arccal érkezett meg az iskolába, miután 5 kilométert gyalogolt dermesztő hidegben, hogy megkezdhesse téli vizsgáit. A képet az iskolaigazgatója, Fu úr, készítette róla, aki elmondta, hogy a fiú szerény körülmények közt él idősebb rokonaival, mivel szülei nagyobb városokban dolgoznak, hogy pénzt keressenek.

De nem ez az egyetlen példa arra, hogy gyerekek a természet erőivel is dacolnak, azért, hogy részt vehessenek az oktatásban.

Leszakadt hídon az iskolába

Az indonéziai Banten faluban egy áradást követően félig leszakadt a függőhíd, melyen keresztül a gyerekek az iskolába juthattak. Így azért, hogy időben odaérjenek az óráik kezdetére átmásztak a függő hídon, mely nem túlzás, akár egy kaszkadőr mutatvány is lehetne. Ráadásul, ha a lábuk alatt hömpölygő folyó nem lett volna elég, az átkelőket még az eső is elkapta útközben. Szerencsére végül mindenki odaért az iskolába és a nagy média nyilvánosságnak köszönhetően még egy stabilabb híd is felépült.

Ez csak két példa arra, hogy a világ más tájain az oktatást mennyire komolyan veszik a gyerekek is. Számukra az iskola, a tanulás és a szakma vagy diploma megszerzése a jobb életet és a szegénységből való felemelkedés lehetőségét hordozza magában. Sokszor az életüket is hajlandók kockáztatni, nehogy mulasszanak, mert a tét a jövőjük, és az egész családjuk jövője.

Forrás: metro.co.uk, reuters, Borítókép: pexels.com