Már él a bíróság döntése! A munkahelyre történő utazás is munkaidőnek számít.

Az Európai Bíróság is állást foglalt: Azok a munkavállalók, akiknek munkavégzési helye állandóan változik a megbízás helyszínére történő utazás és az onnan való hazajutás is munkaidőnek számít.A munkával eltöltött idő a munkavállalók életének majdnem egy harmadát teszi ki, ezért is fontos kérdés, hogy vajon az utazással töltött idő, beleszámít-e a munkaidőbe, vagy sem. A döntés az olyan dolgozókra vonatkozik, mint a szociális gondozók, gázszerelők vagy a kereskedelmi- illetve területi képviselők.
A munka helyszínére történő utazást sokáig nem tekintették munkaidőnek. Jogi szakértők szerint „Ezer és ezer munkáltató döbbenhet most rá, hogy megsérti a munkajogi szabályokat.”

A gyakorlatban még mindig sok a félreértés, a szabályozást illetően, pedig az Európai Bizottság már állást foglalt egy 2015-ös spanyol szakszervezeti kezdeményezésnek köszönhetően.

A Bíróság indoklása szerint a döntés célja, hogy védje „a dolgozók egészségét és biztonságát”, ahogyan azt az EU munkaidőről szóló irányelve meghatározza.
A cél az, hogy ne lehessen az EU-ban olyan munkavállaló, akinek heti átlagban 48 óránál többet kell dolgoznia.

A Bíróság kimondta: „Az a tény, hogy az alkalmazott otthonából indul a munkába és oda érkezik vissza, nem a dolgozó kívánságából fakad.” A szabályozással azt szeretnék elkerülni, hogy az alkalmazottak viseljék a munkáltatók döntéseinek terhét, így csorbuljon az egészségük, biztonságuk. A döntés összhangban áll a minimális pihenőidő védelmével is.