Egy hormontól függ, meddig tart majd a párkapcsolatod?

Azt mondják, nem lehet megjósolni, meddig tart egy párkapcsolat. Azonban kutatók erre most rácáfoltak egy új tanulmány szerint.Egy kapcsolat potenciális élettartama állítólag megállapítható a rózsaszínködben úszók „szerelemhormon” szintjéből.

Az oxitocin, mely „szerelemhormonként” is ismert, felelős az anya-gyermek kötelék kialakulásáért. Ennek a hormonnak azonban úgy tűnik, nagy szerepe van a romantikus kapcsolatok létrejöttében is. A tudósok azt vették észre, hogy hasonló biológiai mechanizmusok játszódnak le, amikor kialakul a kötődés az újszülöttel, és amikor egy új partnerrel mélyül el kapcsolatunk.

A kutatásban, melyben vizsgálták a párkapcsolatban lévők oxitocin szintjének változásait, a tudósok megmérték az alanyok oxitocin szintjét párkapcsolatuk elején, majd hat hónappal később. Azt találták, hogy akiknél magasabb volt a hormon szintje, azok még mindig együtt voltak, míg a többiek közül jó néhányan már szakítottak. Ebből arra következtettek, hogy a párkapcsolat első pár hónapjában mért oxitocin szint megmutathatja, mennyire lesz majd tartós a kapcsolat. Azonban azt is hozzátették, hogy mivel egyedülállóként nem tesztelték az alanyok oxitocin szintjét, így az nem tisztázott, hogy a párkapcsolat örömei okozzák a magasabb oxitocin szintet, vagy az eredetileg is magasabb oxitocin szinttel rendelkezők könnyebben alakítanak ki párkapcsolatokat.