Miért gondoljuk át kétszer, mielőtt nyuszit veszünk?

A nyulak népszerűsége tagadhatatlan. És bár úgy tűnhet egy nyusziról sokkal egyszerűbb gondoskodni, mint egy kutyáról vagy macskáról, a valóságban legalább annyi, ha nem több törődést igényelnek.A nyuszik társas lények

Ezek a kisállatok borzasztó cukik hatalmas füleikkel, mozgó nózijukkal és ugra-bugrálásukkal. Különösen húsvét környékén pörög fel a nyuszi biznisz, azonban ennek az ajándékozási láznak a nyulak sokszor vesztesei. Azért, hogy a megunt tapsifüles ne az utcán végezze, fontold meg a következő pontokat alaposan.

1. Egyáltalán nem olcsó mulatság nyulat tartani, sem pénzben sem időben

Azt hihetnénk, hogy veszünk egy kis nyulat és ezzel el van intézve. Azonban a nyuszinak is szüksége van védelemre és saját helyre ezért ketrec kell neki, a ketrecet takarítani kell rendszeresen. Fontos a jó minőségű táplálék, oltások, ivartalanítás.

2. A nyulat is vinni kell állatorvoshoz, nem is akármilyenhez

Ha nyulat szeretnél, akkor nem biztos, hogy elég, ha körbenézel a környékbeli állatorvosok közt. A nyusziknak speciális állatorvosra van szükségük. Így aztán időbe és pénzbe kerülhet olyan szakembert találni, akire nyugodtan rábízhatod állatkád egészségét, hiszen egészséges állatot szeretnél, nem?

3. A nyuszi NEM csak néhány évig él

Mivel rágcsáló és kis állat ezért sokan hajlamosak azt gondolni, hogy csak pár évig él egy nyuszi. Azonban jó tudni, hogy vígan elélnek 10, de akár 12 évig is. Ezért jó ha számol azzal az, aki nyulat szeretne, hogy bizony akár több mint egy évtizedig kell gondoskodnia tapsifüles barátjáról.

4. A nyulak akkor a legboldogabbak, ha a földön állhatnak 4 lábbal

Édes, ölelnivaló állatok, de jó ha tudjuk, hogy nem szeretnek állandóan kézben lenni. Nem arról van szó, hogy ne lehetne a nyuszikat simogatni, esetleg megölelni, de akkor érzik magukat a legjobban, ha a földön lehetnek.

5. A nyulak társas lények és mozgásra van szükségük

Nem szeretnek egyedül lenni, ezért időt kell szánni a velük való foglalkozásra. Továbbá fontos, hogy eleget mozogjanak a ketrecen kívül. Fontold meg, hogy elég helyetek van-e egy ugráló tapsifülesnek. És ha a családban például azért nincs kutya, mert senki nem akarná például sétáltatni és idomítani, akkor sajnos a nyuszi sem nektek való.

A nyulak tápláléka speciális

6. A nyuszi fő tápláléka NEM a répa

Ez a tévhit valószínűleg a mesék hibája, ezért jó, ha tudjuk, hogy a legfontosabb táplálékuk a jóféle széna, aminek mindig lenni kel a nyuszi előtt, hogy rágcsálhassa. A sárgarépát inkább ne is adjunk mert nem jó neki, legfeljebb a zöldjét. Ezenfelül szüksége van zöldségekre és/vagy speciális tápra is.

7. A nyuszikat nem lehet hosszabb időre egyedül hagyni

Egyrészt, ha 12 óránál hosszabb ideig nem esznek károsodhat az emésztésük, ami végül a halálukhoz vezethet. Másrészt, mivel társas lények, hamar elhagyatottnak érezhetik magukat és megbetegedhetnek.

Akárcsak kutya vagy macska, a nyúl is egy érző lény, mely odafigyelést és törődést igényel, ezért fontos, hogy csak olyan vegyen magához nyuszit, aki ezeket meg is tudja neki adni.