Miért ne rázd meg SOHA a kisbabádat?

Gyakran előfordul, hogy az elcsigázott szülők tehetetlenségükben megrázzák a gyereküket, főleg akkor, ha már órák óta sír. Nagyon veszélyes dologról van szó. Ezért ne csináld!Sír a babád. Már minden tőled telhetőt megtettél, megetetted, tisztába tetted, karodba vetted, ringattad, simogattad a pocakját. Nem fázik és a foga sem jöhet, mégis kitartóan sír, te pedig egyre tehetetlenebbnek érzed magad. Hetek óta nem aludtál rendesen. Aztán már dühöt is érzel és lehet, hogy ha most odamennél hozzá, akkor minden rosszindulat nélkül, de nem a legfinomabban nyúlnál hozzá. Kivéve a kiságyból talán még meg is ráznád, hogy hagyja már abba. Még azok is tudják mennyire őrjítő gyereksírást hallani, akiknek még nincs csemetéjük.

Bármennyire is nehéz, mégis legyél egyetlen pillanatra erős és ne rázd meg, mert súlyos sérülés lehet a következménye.

Ha megnézel egy baba testfelépítését láthatod, hogy feje aránytalanul nagy és nehéz a testéhez képest. Nyakizmai még nem elég erősek ahhoz, hogy tartsák a fejét, ezért is kell a picik fejét is tartani, amikor felvesszük őket. A baba testét megrázva az agy hozzáütődik a koponya belső falához és mivel fejletlen sérülékeny részekről van szó, az erek elpattanva vérzéseket, ödémát okozhatnak a fejben. A legsúlyosabb esetben akár azonnali halál is bekövetkezik, kutatások szerint 1000 esetből 100 (!)-ban. Nem kell nagy erejű rázogatásra gondolni, akár kis mozdulat is elég a bajhoz.

Ebben a videóban láthatod mi történik egy baba agyával rázás hatására:

A baba megrázásának sokszor nincsenek elsőre feltűnő, külső jegyei, de a kutacs feszülése biztosan nem jelent jót. Emellett a hányás, izgatottság, mozdulatlanság, megnyugtathatatlan sírás, tudatzavar, légzészavar jelzi a bajt. Hosszútávon akár vakságot (a szemideg sérülése miatt), epilepsziát, bénulást, szellemi fogyatékosságot okozhat. Nem ritka jelenség az egy éven aluli gyermekek esetében.

A szakirodalom a jelenséget Shaken Baby Syndroma-nak hívja és fontos tudnod, hogy ez bizony BÁNTALMAZÁSNAK számít, és büntethető. A gyerek megrázása nem egyenlő a ringatással. Ugyanakkor nem ritka, hogy a végtelenül elcsigázott szülők néha úgy érzik elveszítik a kontrollt.

Mit tegyél, ha úgy érzed, dühödben legszívesebben megráznád a gyerekedet?

  1. Először is távolodj el tőle. Menj át egy másik szobába, (konyha, fürdő, bármi megteszi!) és vezesd le a feszültséget valamin: kiabálj, ordíts, boxolj bele egy párnába, törj össze egy tányért, csapj be jó erősen egy ajtót, szaggass szét egy újságpapírt, bármi jó, ami nem a gyereked ellen irányul. Egy összetört tányéron nem fog múlni a gyereked élete és egészsége.

  2. Ha van valaki a közeledben, akkor add át neki a babát és te menj ki a levegőre, sétálj egyet, menj el futni, biciklizni. Szellőztesd ki magad!

  3. Hívd fel barátnődet és dühöngd ki magad neki!

Bárki lehet feszült, fáradt ugyanakkor ez nem jelenti, hogy ne lehetne jó szülő is egyben. Mindenkinek kell, hogy ki tudjon kapcsolni kis időre a saját gyerekéből, hogy aztán újult erővel ott lehessen neki. Fontos hogy egy baba ha sír, nem direkt akar bosszantani.