Milyen a kutyád érzelmi intelligenciája?

Ha megfigyeled négylábú barátod, te is rájöhetsz!A kutya az ember egyik legjobb barátja, tartja a mondás. A kutyák számtalan módon kommunikálnak velünk, de azt tudtad-e, hogy nagyon is érzékenyek a hangulatváltozásainkra? Ha mérges vagy, azt biztosan észreveszik!

Az eddigi megfigyelések arra jutottak, hogy amikor a kutyák a saját szájukat nyalják körbe, akkor valamilyen stresszes helyzettel próbálnak megbirkózni vagy fenyegetést akarnak elhárítani. Egy új kutatás szerint azonban nem csak erről van szó. A kutyák e szokása igazából válaszreakció lehet arra, hogy milyen emberi arcokat látnak.

A kutatók egy sor pozitív és negatív érzelmeket kifejező hangot és videót játszottak le a kutyáknak. Azt vették észre, hogy egy emberi reakció az, ami biztosan szájnyalogatást vált ki a kutyáknál: a harag, és ha ez az arcra is kiül. Gyakrabban nyalták meg a szájukat azok a kutyák, akiknek mérges arcú emberek mutattak, mint a boldog embereket szemlélő társaik.

Ráadásul azt is észrevették, hogy ezt a viselkedést az emberi arcok gyakrabban kiváltják, mint a többi kutya. Ebből arra következtetnek, hogy ez a válaszreakció a kutyák háziasítása során alakulhatott ki, hogy jobban tudjanak az emberekkel kommunikálni.

Tehát, ezentúl jobb, ha résen vagy, mert még kiderülhet, hogy kutyád bizony az arcodról olvas!