Rákmegelőzés 12 pontja, amit mindenkinek ismernie kell!

Április 10-én a Nemzeti rákellenes napot ünnepeljük. A legkiválóbb alkalom arra, hogy Te is megismerd a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség rákmegelőzési javaslatait! Olvass tovább, ha egészségesebb életet szeretnél!Rák. Sokan rettegünk tőle, sokan éppen küzdünk vele, és szinte nincs olyan, akinek közvetlen környezetében ne csapott volna le a betegség. Ha minden negatív tényezőt nem is tudunk kiküszöbölni, mégis néhány elvet betartva máris sokat tettünk magunkért. Miért várnál, ha már ma is csökkentheted a kialakulás esélyét?

Az ÁNTSZ és a Magyar Rákellenes Liga 12 pontban fogalmazta meg a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség javaslataival összhangban a rákmegelőzés legfontosabb gondolatait. Íme itt vannak:

1. Ne dohányozz!
2. Otthonodat, munkahelyed tedd “dohányzásmentes övezetté”!
3. Kerüld el az elhízást!
4. Iktasd be napirendedbe a szabadidős mozgást!
5. Egyél minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodj a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!
6. Tarts mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!
7. Kerüld a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot!
8. Tartsd be a munkavédelmi szabályokat! Ismerd és kerüld a rákot okozó anyagokat!
9. Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
10. Igényeld 7. osztályos leánygyermeked számára a térítésmentes HPV-elleni védőoltást!
11. Fogadd el a meghívást, és vegyél részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!
12. 50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!

 

A szűrő- és önvizsgálatok rendszeressége és az életmód változtatása mellett a lelki egészség is fontos tényező lehet a megelőzésben. Amilyen egyszerű kimondani, talán olyan nehéz betartani a „Légy harmóniában” mondatot mégis érdemes törekedni rá. Ma már egyáltalán nem ciki pszichológushoz, vagy lifecoachoz menni, hogy ráláss önmagadra.

Ha szerinted mindez csak fölösleges időpazarlás, hiszen a nagyapád is mezítlábas kossuthot szívott 70 éven át, mégsem lett baja, az is rendben van. Akkor bátran lépj tovább…

Azonban ha tudatos embernek vallod magad, aki úgy gondolja cselekedni sosem késő, akkor tegyél magadért még ma! Válassz ki egy pontot, amit mától betartasz. Minden nagy utazás egy kis lépéssel kezdődik! Na melyiket választottad?

 

Oszd meg másokkal is, hogy ők is élhessenek a megelőzés lehetőségével!