Soha ne használj gyömbért ezekben a helyzetekben! Súlyos egészségügyi problémát okozhat!

A gyömbér virágkorát éli napjainkban. A Kínából származó, hivatalos nevén Zingiber officinale, az egyik legegészségesebbnek tartott növény egyike.Hihetetlen sok tápanyag és bioaktív összetevőjének hála az egész testre hatással van, melyet a konyhában és a gyógyászatban is kiaknázhatunk.

Amellett, hogy leginkább az emésztőszervrendszer egészségében játszik szerepet, elterjedt róla, hogy gyakorlatilag mindent gyógyít. A magas enzimtartalma miatt kiválóan méregteleníti a testet.

A sok előnye mellett azonban érdemes szót ejteni arról, hogy vannak bizonyos egészségügyi állapotok, amik esetében nem javasolt a gyömbér fogyasztása. Az alábbiakban ezekről lesz szó.

Vér problémák esetén
A gyömbér stimulálja a vérkeringést, ezért kiváló olyanok számára akik túlsúlyosak, cukorbetegek, vagy keringési problémákkal küzdenek. Ugyanakkor hemofíliás, vagyis vérzékeny betegek esetén nem ajánlott a fogyasztása.
Ez a genetikai betegség azt jelenti, hogy a vér alvadásának képessége lecsökken, ami egy kis seb esetén is halálos kimenetelű lehet.
A gyömbér semlegesíteni tudja a vérzékenységre használt gyógyszerek hatásait, ami csak súlyosbítja a tüneteket és halálhoz is vezethet.

Bizonyos gyógyszerek esetén
Azok akik gyógyszert szednek a magas vérnyomásra, vagy diebéteszre, különösen érdeme odafigyelniük a gyömbérre, mert megváltoztathatja testük működését.
A gyömbér és bizonyos gyógyszerek kombinációja, mint a véralvadásgátló, béta blokkolók, inzulin gyógyszerek igen károsak tudnak lenni. A gyömbér csökkenti a vérsűrűséget és a vérnyomást, ami megváltoztathatja a gyógyszerek hatásait.

Alultáplált embereknél
Amikor arra van szükséged, hogy egy kicsit hízz, akkor nem érdemes nyers gyömbért, vagy gyömbér alapú táplálékkiegészítőket fogyasztanod, mert növeli a gyomor pH értékét, ami az emésztőenzimek elválasztását serkenti. Ez pedig zsírégetéshez és alacsonyabb étvágyhoz vezet. A további súlyvesztés pedig menstruációs zavarokhoz, hajhulláshoz és gyenge izomzathoz vezethet.

Terhesség idején
A gyömbér stimuláló hatásának köszönhetően segít ugyan az egészséges izmok kialakításában és emésztésben, de várandósság idején korai méhösszehúzódáshoz és koraszüléshez vezethet fogyasztása.
Különösen kerülni kell a terhesség utolsó trimeszterében. Érdemes fejben tartani, hogy gátolja a vas és zsíroldékony vitaminok felszívódását.
Kis mennyiségben segíthet a reggeli rosszullétek esetén, de mindenképpen konzultálj orvossal, mielőtt használni kezded.

A gyömbér alternatívái
Abban az esetben, ha a fenti csoportok valamelyikébe tartozol, kicserélheted a gyömbért cayenne-i borsra vagy piros paprikára. Milka Raicevic a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakembere szerint a borsok hatása nagyon hasonló a gyömbéréhez. Fogyaszthatsz piros paprikát, ha szereted a fűszeres- csípős ételeket és édes paprikát ha nem. Tisztító italokat is készíthetsz belőlük, limonádéhoz adva.