Nincs meg a világ 7. csodája – Állítólag eddig rossz helyen kerestük

Létezett vagy sem az ókori világ egyik csodája?A babilóniai függőkert, vagy más néven Szemiramisz függőkertje az ókori világ hét csodáinak egyike, azonban kérdéses, hogy valóban létezett-e. Sajnos az ókori világ csodáiból már csak a gízai piramisok állnak, azonban míg például az epheszoszi Artemisz-templomnak a romjai azért megvannak a kertnek még csak romjait sem találták meg eddig.

A kert létezésének, vagy éppen nem létezésének kérdésére több szempontból is nehéz választ adni. Egyrészt nincs kézzel fogható tárgyi bizonyíték, mint például romok. Másrészt a kert leírása görög íróktól származik, feltehetően pár száz évvel későbbről és ezen írások hitelességében sokan kételkednek. A zűrzavart tovább tetézi, hogy az ókori szövegeknél a félrefordításokat sem lehet kizárni.

Egy brit kutató, Stephanie Dalley, több évig kutatta a függőkert legendáját. Dalley a görög szövegeken kívül részletesen tanulmányozta a babilóniai és asszír feliratokat is. Arra jutott, hogy a függőkert valószínűleg létezett, de nem Babilóniában, hanem sokkal inkább Asszíriában. A kutató a függőkert helyének az ókori Ninive városát tartja. Bár kutatása nem bizonyítja a függőkert létét, mindenképpen további régészeti ásatások alapja lehet.