Szemed elárulja milyen betegséged van: Így diagnosztizál a mesterséges intelligencia

Mindenki ismeri a mondást, hogy a szem a lélek tükre, és úgy tűnik az egészségünké biztosan. 

A retina vagy recehártya, a szem hátuljában található és itt vannak a fényérzékeny sejtek. Azonban úgy tűnik, a retina sejtjeiben több van, mint ami elsőre látszik: az általános egészségi állapotunkról is hordoznak ezek a sejtek információkat.

A retináról készült színes kép alapján megállapítható, az illető neme, kora, vércukorszintje és vérnyomása. Ez már önmagában is értékes és használható információ. Manapság is készítenek és elemeznek 3 dimenziós felvételeket a szemről. A kutatók viszont ennél is tovább szeretnének lépni.

Olyan algoritmust fejlesztettek, mely egy 3D-s kép alapján képes információkat adni a páciens egészségi állapotáról. A mesterséges intelligencia képes a cukorbetegséget azonosítani egy, a recehártyáról készült felvétel alapján. Ahogyan a program tanul, egyre pontosabban tudja majd megállapítani, milyen betegségben szenved az illető.

Így várhatóan sokkal egyszerűbbé válik a diagnosztizálás a jövőben, hiszen még orvoshoz sem kell menniük az embereknek. Hamarabb felmérhető lesz az is, ki az, akinél fennáll a veszélye, például a cukorbetegség kialakulásának és így akár meg is előzhető.