Szereted a kutyádat? Akkor ezt ne csináld vele a hidegben!

Mit tehetsz kutyádért és mit ne csinálj felelős gazdiként a nagy hidegben. 

Sokan gondolják azt, hogy a kutyákat megvédi a bundájuk a hidegtől, ez azonban nem teljesen van így. A hosszú bundájú házőrző fajtáknál még igaz lehet ez a megállapítás, viszont a lakásban tartott, legyen akár hosszú vagy rövid szőrű kutyusnak szüksége van extra védelemre ha kiviszik a hidegbe.

Honnan tudod, ha fázik?

Talán megmosolygod ezt a kérdést, de nem mindenki számára egyértelmű, hogy mikor fázik egy kutya. Ha látod, hogy remeg, reszket, akkor tudhatod, hogy túl hideg van. Emellett a fázó kutyáknak túl hideg a fülük és a tappancsuk. Bármennyire is nehéz elfogadni, de a rövid szőrűek szinte mindig fáznak ha hideg van (és ha nincs extra védelmük).

Mit érdemes tenned, ha kutyád kinti házőrző?

Alvóhely

Ha hosszú szőrű, akkor is szüksége van szél és csapadék védett helyre. Egy zárt, dupla falú búvóhely ideális számukra, szalmával kibélelve. Miért éppen szalma? Sokan rongyokat tesznek alájuk, ez viszont nagyon gyorsan átnedvesedik. Léptél már bele zoknival vízbe? Ugye milyen kellemetlen? A kutyáknak is az, ezért túrják ki maguk alól olyan gyorsan, ahogy lehet.
Mindig úgy tedd le a házát, hogy rálásson a kapura (hiszen házőrzés a dolga) és az ajtódra is, mert azt meg szereti látni. A nem jól elhelyezett házat nem fogja használni, még ha fázik is.

Evés-ivás

Tegyél ki neki langyos vizet ne hagyd, hogy az itatója befagyjon. Nem jó, ha havat nyal, mert megfázhat a torka. Fagyos húst se hagyj neki, kapjon inkább zsírosabb és lehetőleg meleg tápot.

Ápolás

Ősztől már ne fürdesd és ne vágd le a szőrét, hadd tudjon kialakulni a megfelelő zsírosabb és hosszabb bundaréteg, de ne hagyd, hogy szőre nagy lapokba rasztásodjon, mert úgy kevesebb meleget tart meg. Ne húzz rá pulcsit hosszú időre, mert ugyanúgy átnedvesedik és könnyen megfázhat.

Kint soha ne tarts rövid szőrűt! Nagytestűt se! Ha nem tudod beengedni, télre akkor add oda olyannak, aki be tudja.

Mit tegyél ha kutyádat lakásban tartod?

Séta

Öltöztesd fel megfelelő, meleg pulcsiba ha kimentek (még a nagy testű, de rövid szőrűeket is). Ne álldogálj vele, mozgasd, labdázz vele a futtatóban és ne engedd, hogy sokáig kelljen hideg helyen ülnie vagy feküdnie. Ha kölyök kutyád van, akkor télen különösen ne menj vele póráz nélkül, mert így elkerülheted a sikertelen visszahívást, vagy hogy elvesszen a hóban. Otthon ne hagyd, hogy rajta maradjon a kutyapulcsi, mert rámelegszik és ugyanúgy megfázik.

Ápolás

Télen sokkal könnyebben fázhatnak meg, így ha nem muszáj, akkor ne fürdesd túl gyakran. Egy egész telet is kibír nélküle.

+ extra tipp: Télen a lakásokban, garázsokban előkerülnek a fagyálló folyadékok. Figyelj oda, hogy kutyád ne ihasson bele, mert édeskés ízük vonzó lehet számukra. Azonnal fordulj orvoshoz, ha kutyád úgy viselkedik, mintha „részeg” lenne.

Vigyázz rájuk, mert csak rád számíthatnak!