Top 3 – A világ legdrágább fűszerei

Nem is gondoltad volna, hogy a konyhád polcán lapuló fűszerek közül van, ami valaha drágább volt, mint az arany!Fűszerek nélkül ételeink közel sem lennének olyan változatosak, mint amilyenek. A són és a borson kívül még számos fűszer létezik, melyeket a konyhában használhatunk. Ezek közt vannak olyanok, melyeknek ára jóval meghaladja például a feketeborsét.

1.Sáfrány

A sáfrány már régóta első helyezett, ha a legdrágább fűszerekről beszélünk. Már az ókorban is ismerték és ez volt az a fűszer, mely egykor az aranynál is többet ért. Eredetileg a Közel-Keletről és Indiából származik, de ma már termesztik Spanyolországban is. A legjobb minőségű sáfrány állítólag az indiai Kasmír tartományban terem. És hogy miért ilyen drága? A fűszer maga igazából a virág bibéje. Ahhoz hogy 45 dkg szárított sáfrányunk legyen, 50.000-75.000 virágra van szükség. Ez rengeteg, arról nem is beszélve, hogy az apró bibéket leszedegetni nagyon fáradtságos munka. És ha valaki most arra gondolna, hogy „De hát itthon is terem sáfrány!”, azt el kell keserítsük: az errefelé található fajok egyáltalán nem alkalmasak fűszernek, ráadásul védettek is!

2.Vanília

A világ második legdrágább fűszere a vanília, pontosabban a vaníliarúd, ami a növény toktermése. Az konyhában használt vanília a mai Mexikó területéről származik és az aztékok a csokoládé ízesítésére használták. Napjaink legnagyobb termelője Madagaszkár. Az itteni ültetvényekről származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília is. Azonban Madagaszkáron Mexikóval szemben nem találhatjuk meg azt a méhecske fajt, amelyik a vaníliát porozná be, így azt manuálisan kell elvégezni. Ez kellően megbonyolítja a termesztést is, így aztán nem csoda, hogy nem fillérekért árulják.

3.Kardamom

A fűszer-dobogó harmadik fokára ez a Dél-Indiából származó fűszer kerül. Három változat is létezik belőle: a zöld, a fehér és a fekete. Indiában már több ezer éve ismerik, de használták a görögök és a rómaiak is gyógynövényként. Meglepő lehet, de a kardamom nagyon népszerű a Skandináv országokban a vikingek közbenjárásának köszönhetően. Manapság a legnagyobb termelője Guatemala. És hogy miért ilyen drága? Ebben az esetben is a termesztés és betakarítás környékén kell az okokat keresnünk: Éretlenül szedik le a kardamom termését és azt a napon szárítják. Fűszerként azonban nem a termést használjuk, hanem az abban található apró magokat. Ahhoz, hogy ezekhez hozzájussanak, egyesével kell feltörni a héját. Így már talán nem meglepő, hogy miért ilyen drága a kardamom.

Képek:pixabay.com/maxpixel.freegreatpicture.com