Tükröm tükröm, Hogyan kérj valódi és hasznos visszajelzést a barátaidtól?

Az életben számos alkalommal kérjük ki barátaink véleményét egy-egy ötletünkkel kapcsolatban. Lehetnek nagy horderejű kérdések, vagy akár kisebb apróságok. A visszajelzés kérésének azonban van egy jó és egy kevésbé jó módja. A jó módszer nem nyilvánvaló, de meglepően hatékony. Nézzük meg először a nyilvánvaló, de rossz utat a vélemények begyűjtésére. Jeffrey Baumgartner személyes története és ötletei.Hadd meséljek el egy történetet. Nem olyan régen elegem lett a munkámból és egy korábbi álmomról fantáziáltam: művész akartam lenni. A valaha élt legnagyobb szobrász szerettem volna lenni, de sajnos hiányzott a megvalósításhoz szükséges tőkém, ami ahhoz vezetett, hogy végül angol tanárként tartottam kurzusokat és Lisszabonba költöztem. Azóta sok mindent megtettem a világ különböző pontjain, de sosem lettem igazán nagy művész.

Néhány évvel ezelőtt arra gondoltam, hogy össze tudnám kuporgatni az életre valót -legalábbis részben- azzal, hogy eladom absztrakt portréimat, amit különleges stílusban készítettem.

Megkérdeztem a barátaimat, mit gondolnak zseniális ötletemről. A jómódú brüsszeli közösség bizonyára kiváló piac a képeim számára. Egybehangzó támogatásuknak köszönhetően belevágtam, ugyan kissé óvatosan. Elhelyeztem néhány hirdetést a helyi médiában, feltettem a megfelelő információkat a honlapomra. Az eredmény pedig, egyszerűen…

…totálisan lehangoló volt. Semmi érdeklődés…

Nem kellett volna meglepődnöm, hiszen gyakran kérem ki mások véleményét és gyakran kapok pozitív megerősítést, ami jó érzés, de holmi kevés köze van mindennek a valósághoz. Szerencsére nem vágtam sutba a meglévő tanácsadói és tréneri munkámat, mert úgy gondoltam művészettel azért mégiscsak nehéz jelzálogot fizetni. Eladtam ugyan pár festményt, ami jó érzés volt, de végül feladtam hogy ebből éljek meg. Mindez nem akkora probléma egy egyedülálló, útját kereső 20 évesnek, de veszélyes lehet egy családapának, aki ebből fizetné tartozásait.

Kérj jól visszajelzést
A helyzet az, hogy ha a barátaidat kérdezed az ötleteidről, akkor el kell fogadni, hogy a legtöbb esetben átlagosnál optimistábban fogják szemlélni a dolgot. Szeretnek téged, és tudják, hogy azt szeretnéd, hogy az ötlet működjön. Még akkor is, ha őszinté véleményt kérsz tőlük, hiszen mélyen a szívedben bátorításra vágysz. Ez természetes is, ugyanakkor a barátaid nem akarnak elválasztani téged az álmaidtól és szenvedélyeidtől.

Ha szeretnél tényleg hasznos tanácsokkal távozni, adj nekik távolságot. Ahelyett, hogy saját ötletként tálalod nekik a dolgot, add el úgy, mintha mástól hallottad volna. Ahelyett, hogy azt mondanád, “művész szeretnék lenni” mondd inkább, hogy “találkoztam egy pasassal, aki azon gondolkozik, hogy feladja céges munkáját, és portrékat fog árulni Brüsszelben. Szerintem jó ötlet lehet.” Majd ugyanarról az ötletről kéred ki a véleményüket, csak úgy eladva, hogy az nem a tied. Mivel levetted a vállukról azt, hogy szépítsenek a dolgokon, nagy valószínűséggel valódi véleményeket fogsz hallani.

Az első ember akit kérdezz meg
Mielőtt azonban egy baráthoz fordulnál, fordulj saját magadhoz! Tegyél úgy, mintha az ötlet másé lenne. Képzeld el a másikat, hogy belevág ugyanabba, amibe te is: eladja a házát a nagy üzletért és körbeutazza a világot ahogyan te tennéd. Hogyan reagálnál? Milyen visszajelzést adnál neki? Mire hívnád fel a figyelmét, amire vigyáznia kellene? Meglátod ezzel a technikával sokkal tárgyilagosabban fogsz tudni tekinteni saját ötleteidre is.

Barátaid sokkal hasznosabb tanácsokkal fognak ellátni, ha úgy tudják más álmáról beszélnek, nem pedig a tiedről.