Tündérszép foglalkozás amit te is megtanulhatsz. Bevállalnád?

Az olaszországi Velence rendkívül népszerű és évről-évre több millió turista keresi fel. Az egyik legismertebb látványossága a városnak a kiterjedt csatorna rendszere és az azokon sikló jellegzetes gondolák. De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki gondolás lehessen?velence gondolák

A gondolák régóta szerves részét képezik a velencei városképnek. Azonban míg a XVI. században akár 10 000 gondola is szelte a csatornák vizeit, manapság már csak körülbelül 400 maradt. Gondolásnak lenni egyébként tiszteletreméltó foglalkozásnak számít, bár jó ha tudjuk, hogy fizikailag nagyon megterhelő. A gondolákat és gondolásokat érintő ügyekért egy ezer éves céh felelős.

A céh 425 engedélyt ad ki és mielőtt valaki a saját gondolájával járhatná a velencei csatornákat, tanoncként több évnyi képzés vár, ahol kiterjedt navigációs tudásra kell szert tennie a csatornahálózatot illetően. Emellett ismernie kell Velence történelmét és látványosságait, valamint valamilyen idegen nyelvet is. A tanonckodás végén komoly vizsga vár a jelöltekre. Tradicionálisan apáról fiúra száll a foglalkozás, de ha egy gondolás meghal, akkor az engedélyt az özvegye örökli, aki eldöntheti, hogy kinek adja azt tovább.

És ha már eléggé felcsigázott a gondolás munka akkor lehet, hogy el kell keserítsünk most. A gondolás céh rendkívül zárt és a gondolások vagy öröklik az engedélyt, vagy egy gondolás mester ajánlásával juthatnak be. Így azoknak akik nem velencei születésűek szinte semmi esélyük nincs. Tehát csak úgy ringatózhatsz egy gondolában, ha azt egy odavalósi kormányozza.