A feketepiacon bukkantak rá egy új dinoszauruszra

Első ránézésre egy madár karikatúrája is lehetne. 

Egyre több szó esik manapság a dinoszauruszok és a madarak közti hasonlóságról. Ennek egyik ékes példája volt, amikor egy borostyánban olyan dinoszaurusz farkat találtak melyet toll borított. Ez a felfedezés már akkor is szenzáció volt és a paleontológusok úgy nyilatkoztak, lehet, több dinoszaurusznak volt toll a kültakarója, mint azt korábban gondolták. Nemrégiben azonban egy olyan dinoszauruszt fedeztek fel, mely csontváza alapján lehetne valamilyen félresikerült hattyú is.

A halszkaraptort először átverésnek hitték a tudósok is. A furcsa, hosszú, hattyúszerű nyak, a csőrre emlékeztető száj és az, hogy egy, a feketepiacon tett kirándulás után került elő a lelet mind hozzájárultak a kételkedéshez. A tudósok ezért többféle vizsgálatot elvégeztek, hogy bebizonyosodjon a lelet valódisága. Ezek a vizsgálatok igazolták, hogy egy valódi dinoszaurusz csontvázáról van szó, bármilyen furcsa is lehetett a külleme.

Az újonnan felfedezett állat egy theropoda, akárcsak a T-Rex vagy a velociraptor és ha figyelmesen megnézzük az állat hosszúkarmait a hasonlóság tagadhatatlan. Ezek a két lábon járó és húsevő dinoszauruszok idejüket a szárazföldön töltötték. Ezért is lepte meg a tudósokat a halszkaraptor, mert csontvázát megvizsgálva arra jutottak, hogy nagy valószínűséggel vízi életmódot is folytathatott.

Képek: Wikimedia